Στην παράταση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS προσανατολίζονται το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ, με στόχο κατά την πλήρη λειτουργία της νέας διαδικασίας έκδοσης αποδείξεων –στην πληρωμή με κάρτες– να λειτουργούν όλα στην εντέλεια χωρίς τεχνικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί 250.000-300.000 POS, εξέλιξη που δεν επιτρέπει τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές. Ετσι εξετάζεται είτε να παραταθεί η έναρξη της διασύνδεσης είτε των προστίμων. Είναι πιθανό να δοθεί μια τελευταία παράταση ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα όπου αναμένεται και σχετική ανακοίνωση τόσο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όσο και από τη φορολογική διοίκηση.

Τα προβλήματα

Οπως αναφέρουν από την αγορά, τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν τη διασύνδεση από την 1η Μαρτίου σχετίζονται με τα εξής:

• Δεν υπάρχουν τόσο πολλοί τεχνικοί ώστε να αναβαθμιστεί το σύνολο των POS.

• Αρκετά POS, που σύμφωνα με τους παρόχους έχουν αναβαθμιστεί, δεν διασυνδέονται με τις ταμειακές μηχανές.

• Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται προβλήματα μη συμβατότητας POS και ταμειακών μηχανών.

Οπως αναφέρουν επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιφέρεια, ακόμη περιμένουν τους τεχνικούς από την Αθήνα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις. Τα ανωτέρω ζητήματα που απασχολούν την αγορά ενδεχομένως να οδηγήσουν στην παράταση. Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι κάθε φορά που δίνεται παράταση οι ρυθμοί «πέφτουν» καθυστερώντας τις διαδικασίες. Κάτι άλλωστε που παρατηρείται κάθε φορά που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή η ΑΑΔΕ ανακοινώνουν κάποια παράταση. Για παράδειγμα, όταν ανακοινώνεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, την επόμενη μέρα ο ρυθμός υποβολής των μειώνεται δραστικά. Ολα τα ανωτέρω θα σταθμισθούν από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ και εντός της ημέρας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, οι συσκέψεις είναι καθημερινές, ενώ ακόμη και σήμερα ανακύπτουν προβλήματα τα οποία επιχειρείται να επιλυθούν. Βέβαια, υπάρχουν και επιχειρήσεις πώλησης ταμειακών μηχανών και λογισμικού, καθώς και POS, οι οποίες συνεχίζουν να κωλυσιεργούν.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα πρόστιμα, πολλοί πάροχοι έσπευσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης σε ένα κατάστημα, κάθε φορά που ένας πελάτης επιθυμεί να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα πρέπει προηγουμένως να έχει «χτυπηθεί» το αντίστοιχο ποσό στην ταμειακή προκειμένου στη συνέχεια να «ξεκλειδώσει» το POS για να προχωρήσει η συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται κάθε πιθανότητα αποφυγής έκδοσης φορολογικής απόδειξης όταν πρόκειται για συναλλαγές με χρήση κάρτας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αποκάλυψη κρυμμένης μέχρι σήμερα φορολογητέας ύλης.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι έχουν προβλεφθεί πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις, τα οποία αφορούν όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης και συγκεκριμένα:

• Επιχειρήσεις λιανικής. Στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματά τους και καθυστερούν, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

• Πάροχοι τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

• Εισαγωγείς - κατασκευαστές. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να υπάρξει ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Προκόπης Χατζηνικολάου, Καθημερινή