Έφερε στον Βόλο την αποκαλούμενη «νέα βιομηχανική επανάσταση». Πρόκειται για την τρισδιάστατη εκτύπωση που δίνει στον καθένα τη δύναμη να κατασκευάσει αντικείμενα που έχει δει ή φανταστεί και ο κάθε καταναλωτής να γίνει ένας μικρός δημιουργός ή κατασκευαστής πραγμάτων. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά; Μέσα από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, κάθε ένας μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θέλει και που δεν βρίσκεται στη μαζική παραγωγή.

Ο 38χρονος Σωκράτης Διαμαντέας εδώ και δύο μήνες δραστηριοποιείται στον Βόλο με την εταιρεία 3D Hub, που αναλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις για ό,τι μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους: από ένα απλό αντικείμενο, μια μακέτα, ένα ανταλλακτικό για συσκευή που δεν κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο, μια οδοντοστοιχία ή -γιατί όχι;- του αγάλματος του εαυτού του! Η 3D Hub είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος ελληνικός πολυχώρος με τα πάντα γύρω από την τρισδιάστατη εκτύπωση τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Μέχρι και πριν μερικά χρόνια και φυσικά ακόμη και σήμερα ακολουθούνταν η αφαιρετική μέθοδος στη δημιουργία ενός αντικειμένου. Για παράδειγμα για τη δημιουργία ενός αγάλματος ο γλύπτης παίρνει ένα κομμάτι μάρμαρο και αρχίζει να αφαιρεί υλικό για να του δώσει τη μορφή που θέλει. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού», εξηγεί ο Σωκράτης Διαμαντέας που έγινε μέλος του επονομαζόμενου «Κινήματος των Δημιουργών» πριν από πέντε περίπου χρόνια.

Δούλευε σε εργοστάσιο στον Βόλο, όταν αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική ρότα… Μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε 3D Animation σε ιδιωτική σχολή. Στην αρχή το αντιμετώπισε ως χόμπι. «Από τύχη γνώρισα τον Κωνσταντίνο Κουτρέτσο που είναι ο ιδρυτής της εταιρείας 3D Hub. Η εταιρεία έχει έδρα τον Πειραιά και υποκαταστήματα σε Ρόδο, Κύπρο και το τελευταίο δίμηνο στον Βόλο. Συνεργαστήκαμε. Εγώ σχεδίαζα κι εκείνος εκτύπωνε», περιγράφει τη μύησή του στο μαγικό χώρο των τρισδιάστατων εκτυπώσεων.

Σήμερα, διατηρεί το κατάστημά του στον Βόλο, στην Ιάσονος 143 στη συμβολή με Γαμβέτα, όπου προσφέρει υπηρεσίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, 3D σκανάρισμα αντικειμένων αλλά και ανθρώπινης φιγούρας για όσους θέλουν ένα άγαλμα του εαυτού τους, 3D design και lazer cutter engraving. Κι όλα αυτά με γνώση και εμπειρία στον χώρο.

Στη δημιουργική γωνιά του, ο Σωκράτης Διαμαντέας δεν δέχεται απλώς… παραγγελίες.

Από τους πρώτους του πελάτες ήταν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δημιούργησαν τρισδιάστατες μακέτες. Παραγγελίες για συγκεκριμένα θέματα ακόμη και από φωτογραφίες έχει δεχθεί τόσο από Λάρισα όσο και από Θεσσαλονίκη.

Είναι όμως και ο ίδιος δημιουργός. Ηδη έχει δημιουργήσει τρισδιάστατη Αργώ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 3D, το Αγαλμα Ηρώων στην παραλία της πόλης και προσφάτως το… στοιχειωμένο σπίτι των Λεχωνίων.

Μοναδικότητα: αξία ανεκτίμητη

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί ο καθένας να αποκτήσει αυτό που δεν βρίσκει στη μαζική παραγωγή. Και μολονότι η αξία του να αποκτήσεις κάτι μοναδικό είναι ανεκτίμητη, η πραγματική τιμή δεν είναι τόσο ακριβή. Αλλωστε η 3D εκτύπωση έχει νόημα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με πολύπλοκα σχέδια, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική για την παραγωγή απλών προϊόντων που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως τα καθίσματα γηπέδου ή τα δοχεία απορριμμάτων.

Εφαρμογές για ένα σπίτι μέχρι και για τη μετοίκηση στον Αρη!

Όπως εξηγεί ο Σωκράτης Διαμαντέας, η μέθοδος της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να βρει παντού εφαρμογές.

Στη βιομηχανία, όπου το βασικό στοιχείο είναι η πρωτοτυποποίηση (η δημιουργία ενός αντικειμένου που κάθε εταιρεία μπορεί να έχει στα χέρια της πριν τη μαζική παραγωγή του, και που έως και χθες μπορούσε να το δει μόνο ψηφιακά), στην κατασκευή με τη δημιουργία ακόμη και σπιτιών (!) που είναι κατοικήσιμα, στο κόσμημα, στη μόδα με τη δημιουργία ρούχων και παπουτσιών, στη διακόσμηση με τη δημιουργία επίπλων.

Έρχεται όμως να εφαρμοστεί και στην οδοντιατρική. «Ο οδοντίατρος σκανάρει το στόμα του ασθενούς, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής εκτυπώνει το εκμαγείο το οποίο αποστέλλεται στον οδοντοτεχνικό και ο ασθενής έχει ένα πρόσθετο δόντι ή μια μασέλα ακριβώς όπως ήταν το φυσικό του χωρίς το παραμικρό λάθος», εξηγεί ο 38χρονος Βολιώτης.

Αντίστοιχα και στην ιατρική, μπορούν να κατασκευαστούν πρόσθετα μέλη.

«Η επανάσταση είναι ότι μπορούμε να στέλνουμε τρισδιάστατα αρχεία και ο καθένας από απόσταση να μπορεί να εκτυπώνει. Για παράδειγμα χρειαζόμαστε ένα ανταλλακτικό που δεν υπάρχει στο εμπόριο. Μας το διαθέτει η εταιρεία σε ψηφιακή μορφή, κι εμείς το εκτυπώνουμε και έχουμε το ανταλλακτικό μας. Θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η ανθρωπότητα να μετοικήσει στον Αρη. Δεν θα μεταφέρουμε αντικείμενα. Θα τα στέλνουμε και θα εκτυπώνονται τρισδιάστατα εκεί. Δεν έχει τέλος η συγκεκριμένη μέθοδος. Θεωρείται η τεχνολογία του μέλλοντος», αναφέρει ο κ. Διαμαντέας.

Γενικά η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε προϊόντα. Πολλοί πιστεύουν ότι στα επόμενα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή αγαθών θα στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, αντικαθιστώντας σταδιακά τις παραδοσιακές τεχνικές. Δίνει δε, τη δυνατότητα να διαλέξει κανείς το υλικό με το οποίο θα επιτύχει καλύτερα τις συγκεκριμένες ιδιότητες που απαιτούνται για το αντικείμενο που θέλει να παραγάγει. Η ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται στους 3D εκτυπωτές είναι πολύ μεγάλη, περικλείει πλαστικά, κεραμικά, ρητίνη, μέταλλα, άμμο, υφάσματα, βιοϋλικά, γυαλίακόμα και τροφή.

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε τρισδιάστατη εκτύπωση

Η Αργώ, όπως βγήκε από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή

Ο Σωκράτης Διαμαντέας

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)

* Η πρώτη φωτογραφία είναι αρχείου