«Ανοίγει ο δρόμος για τις δράσεις επιχειρηματικότητας των Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή.

Όπως είπε, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμφωνήθηκε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε στη συνέχεια κάθε Περιφέρεια να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, κοινή είναι η εκτίμησή ότι το ενδιαφέρον σ’ όλη τη χώρα είναι πολύ μεγάλο. Οι επιχειρηματικός κόσμος ζητά τις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ προκειμένου σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να σταθεί με αξιώσεις αλλά και να βελτιώσει τη θέση της επιχείρησής του στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες για τη χώρα μας γιατί επενδύσεις σημαίνουν πάνω απ’ όλα νέες θέσεις εργασίας, που είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο σήμερα για την ελληνική κοινωνία.

Έκανε ακόμη γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Κεφαλαιακών Συμμετοχών, που επίσης στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, κάθε Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει από τον προϋπολογισμό του οικείου ΠΕΠ επιπλέον πόρους σ’ αυτά τα δύο Ταμεία, και οι πόροι αυτοί θα διατεθούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις της περιφέρειάς της.

Επίσης, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν τεχνικής φύσεως ζητήματα, τα οποία, όμως, είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά – κυρίως – για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. 

Ερωτηθείς πού θα κατευθυνθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ο κ. Αγοραστός απάντησε πως θα κατευθυνθεί στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε προγράμματα καινοτομίας που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των προϊόντων των επιχειρήσεων.