Εν αναμονή της δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου βρίσκονται Δήμος Νοτίου Πηλίου και επενδυτές της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas για την οποία ανοίγει μετά από δύο δεκαετίες ο δρόμος υλοποίησης της τουριστικής επένδυσης στη νησίδα Αλατάς.

Την Πρωτοχρονιά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας είχε νέα επαφή με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι μόλις δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να πάρει σάρκα και οστά η επένδυση που αναμένεται να φέρει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο το επενδυτικό πλάνο ξεμπλόκαρε μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της εισήγησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου.

Η ομόφωνη απόφαση προβλέπει τη μείωση του συντελεστή δόμησης από το 0,15 στο 0,10, προκειμένου «να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος». Μάλιστα ίσως χρειαστεί οι επενδυτές να προχωρήσουν σε κάποιες μικρές τροποποιήσεις και προσαρμογή της αρχικής μελέτης στο ΣΧΟΟΑΠ.

Το ΣΥΠΟΘΑ ήταν το τελευταίο «εμπόδιο» στον δρόμο για την τουριστική επένδυση, η σύμβαση της οποίας υπογράφτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas και ακόμη περιμένει. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. «Αγκάθι» παραμένει το Χωροταξικό Σχέδιο Θεσσαλίας που κατατάσσει τον Αλατά στη γ’ ζώνη, όμως μετά από επαφή που είχε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκ. Φορτούνας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να ξεπεραστεί και αυτό. «Ελαβα τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει διόρθωση ώστε να μην υφίσταται κανένα εμπόδιο για την επένδυση», σημείωσε ο κ. Φορτούνας.

Όπως είναι γνωστό μέσα από την επένδυση θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και το όφελος θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Για την επένδυση στον Αλατά έχουν υπερπηδηθεί όλα τα εμπόδια τα τελευταία 20 χρόνια. Συντάχθηκε το ΣΧΟΟΑΠ εξαιτίας του οποίου η επένδυση φρέναρε από το ΣτΕ, αποτυπώθηκε η νησίδα ως 500 στρεμμάτων αντί 493 στρεμμάτων που θα είχε ως αποτέλεσμα η επένδυση να καταδικαστεί σε… κατασκηνώσεις και δεν χαρακτηρίστηκε γαία υψηλής παραγωγικότητας για να απαγορεύονται οι επενδύσεις.  

Ταχυδρόμος