Ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός νόμος από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Ένας Αναπτυξιακός νόμος με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους ο οποίος παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις για τα επενδυτικά σχέδια στη Θεσσαλία οι οποίες φτάνουν στο 70% της επένδυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα οι μεσαίες επιχειρήσεις στα μέρη μας θα ενισχύονται με 60%, ενώ οι μεγάλες με 50%.

Ειδικά Καθεστώτα προβλέπονται για την αγροδιατροφή, την μεταποίηση/Εφοδιαστική Αλυσίδα την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης, παρότι μέχρι τούτη την ώρα σε εκκρεμότητα μένει η ακριβής οριοθέτηση των περιοχών απολιγνιτοποίησης οι οποίες και θα λαμβάνουν επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης 10%, και εντός των ορίων τους θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους.

Πλην των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης έχει γίνεται αίτημα στην Ε.Ε. να καθοριστούν ως περιοχές δίκαιης μετάβασης, τμήματα των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης. Έτσι το ποσοστό ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου θα μπορεί να ανέλθει έως το 75% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτελεί πως για πρώτη φορά μετά από 8 συναπτά έτη οι ξενοδοχειακές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου που ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν ή και να επεκταθούν λαμβάνοντας ενισχύσεις μέσω του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που από 1/1/2022 εντάσσεται πλέον στο στοιχείο (α) του άρθρου 107 της συνθήκης της Ε.Ε. θα είναι επιλέξιμη περιοχή για κάθε μορφής επενδυτικό σχέδιο (ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση) από το σύνολο των επιχειρήσεων (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) Για πρώτη φορά επίσης θα υπάρχουν δύο ξεχωριστά καθεστώτα με αποκλειστική στόχευση τον Τουρισμό.

Με την θεσμοθέτηση των δύο αυτών καθεστώτων - Ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού - θα ενισχυθούν οι τουριστικές επενδύσεις των επόμενων ετών. Διατρέχοντας κανείς τις λεπτομέρειες των καθεστώτων μπορεί να διαπιστώσει πως πέρα από τις επιλέξιμες δαπάνες που είναι γνωστές σε όσους ασχολούνται με τα επιδοτούμενα προγράμματα, δηλαδή τις κτιριακές εργασίες, τον μηχανολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις.

Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για πρώτη φορά εντάσσονται δαπάνες μέτρων ενεργειακής απόδοσης, δαπάνες συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από Α.Π.Ε., δαπάνες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δαπάνες εγκατάστασης αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, δαπάνες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης, δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις και δαπάνες πρόσληψης εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και εργαζομένων με αναπηρία . Ειδικά στο καθεστώς «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού» εισάγεται ρύθμιση για την ενίσχυση τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο, με μορφή Glamping, αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, γεωτουρισμού ή πολύ-λειτουργικών αγροκτημάτων.

Στα πλαίσια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα ενισχύονται επενδυτικά σχέδια από 100.000€ έως 100 εκατ. ευρώ με την πρώτη πρόσκληση να αναμένεται εντός του Μαρτίου.

thessalieconomy.gr