Σε τρίμηνη αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων για όλα τα ενήμερα δάνεια των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία προχωρούν οι τράπεζες, ως πρώτο βήμα για την ανακούφισή τους.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, θα ισχύσει έως τα τέλη του χρόνου και θα εφαρμοστεί παράλληλα με την αναστολή των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα ισχύσει επίσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Οι αναστολές αφορούν τους πληγέντες, οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, που ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση των ζημιών οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί και θα διατεθεί για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της περιοχής.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΕΤ, όλες οι τράπεζες «αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς». Η στάση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, στον βαθμό που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών θα απαιτήσει παρεμβάσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, που υπερβαίνουν δηλαδή την τρίμηνη αναστολή της καταβολής δόσεων που ανακοινώθηκε.

Εν αναμονή της καταγραφής των άμεσων αλλά και των έμμεσων επιπτώσεων που είχαν οι καταστροφές στη Θεσσαλία στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι τράπεζες αναμένεται να αποτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα μέτρα στήριξης της πολιτείας, αλλά και την ανάληψη μέρους του κόστους αποκατάστασης από τον ασφαλιστικό κλάδο για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες. Η καταγραφή εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς τριμήνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος που θα ισχύσουν οι αναστολές, έτσι ώστε να μπορέσουν στο μεσοδιάστημα να σχεδιάσουν πιο μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης, που να ανταποκρίνονται σε μια πραγματική εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής και των χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει το ύψος των δανείων που θα επηρεαστούν στο 1,5 δισ. ευρώ, εκτίμηση που βασίζεται στο γεγονός ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί στη Θεσσαλία ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ –άλλα τόσα περίπου είναι τα δάνεια των φυσικών προσώπων–, αλλά αυτά που έχουν επηρεαστεί από την κακοκαιρία αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της συνολικής έκθεσης των τραπεζών. Πηγές από τις τράπεζες υποβαθμίζουν προς το παρόν την προοπτική ενός γενικευμένου μορατόριουμ των δανείων, αντίστοιχου με αυτό που είχε υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτάσσοντας το γεγονός ότι το μέγεθος της ζημιάς δεν έχει καταγραφεί ακόμη.

Ευγενία Τζώρτζη, Καθημερινή