Ανοδική πορεία μεγεθών για την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας κατά την παρελθούσα οικονομική χρήση, παρά τις αντιξοότητες που χαρακτηρίζουν την αγορά και τα προβλήματα που διαρκώς συναντά η ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας Τάσος Λάππας κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης που διεξήχθη στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, ο τραπεζικός συνεταιρισμός αύξησε την κερδοφορία του, ενώ ψηλά κυμάνθηκαν και τα δάνεια που σημείωσαν αύξηση κατά 18%.

Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών έφτασε στα 29 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 12%, ενώ οι χορηγήσεις ανήλθαν στα 36 εκατομμύρια ευρώ, με την ρευστότητα της τράπεζας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ παρά την αύξηση των εσόδων προμηθειών, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν λόγω της αύξησης δαπανών προμηθειών. Τα λειτουργικά έξοδα, αυξήθηκαν επίσης λόγω της μεγέθυνσης των εργασιών. Οι προβλέψεις πάντως εξακολουθούν να είναι υψηλές εξ΄αιτίας του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η καθαρή κερδοφορία προ φόρων της Τράπεζας ανήλθε στα 1,5 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους στο 1 εκατ. ευρώ, ποσά σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη χρήση.

Με την κερδοφορία αυτή, η καθαρή θέση της Τράπεζας πλησιάζει τα  17 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 9%. Η αύξηση προέρχεται κατά 1εκατομμύριο από τα κέρδη της χρήσης μετά από φόρους και κατά 500 χιλιάδες από τις εισφορές στο κεφάλαιο των συνεταίρων.

Σημειώνονται ως σημαντικά γεγονότα η επιτυχημένη έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου όπου με υπερκάλυψη άνω του 100% συγκεντρώθηκε ποσό 2,16 εκατ. ευρώ που ενίσχυσε σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, η έναρξη λειτουργίας της νέας τραπεζικής εφαρμογής τον Απρίλιο και του καταστήματος της Ελασσόνας τον Ιούνιο.

«Η Τράπεζα μας κατόρθωσε χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να παραμείνει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας. Καλώ λοιπόν όλους τους Θεσσαλούς να συνεργαστούν μαζί της, διασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, φιλικότητα στη συνεργασία και υψηλές αποδόσεις, είπε ο κ. Λάππας και κατέληξε λέγοντας:

Καλώ τους καταθέτες να μεταφέρουν πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και τις καταθέσεις ταμιευτηρίου τους στην Τράπεζά μας, διασφαλίζοντας και πολύ υψηλότερες αποδόσεις και λειτουργικότητες όπως οι μεταφορές κεφαλαίων και το internet banking.  Καλώ τους πελάτες της Τράπεζας να διευρύνουν τις τραπεζικές εργασίες πέραν των χορηγήσεων ώστε να κερδίσουν από την άμεση εξυπηρέτηση, τη φιλική συνεργασία και τις μειωμένες προμήθειες».

Ο γενικός διευθυντής

Ο Δημήτριος Γάτος, Γενικός Διευθυντής & Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, παρουσίασε την Έκθεση Διαχείρισης του ΔΣ για τη χρήση του 2021 με αναλυτική παρουσίαση των ενοτήτων:

-Δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες

-Υποχρεώσεις προς πελάτες – καταθέσεις

-Ταμείο και διαθέσιμα στην Κεντρική Τράπεζα

-Άυλα στοιχεία ενεργητικού

-Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις

-Λοιπά στοιχεία ενεργητικού 

-Υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης 

-Ίδια κεφάλαια 

-Καθαρά έσοδα από τόκους

-Καθαρά έσοδα προμηθειών

-Λειτουργικά έξοδα 

-Λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων, απομειώσεις και φόρων

-Προβλέψεις – απομειώσεις

-Κέρδη προ φόρων και μετά από φόρους

-Σημαντικότερες δράσεις για τη χρήση 2021

-Στόχοι και δραστηριότητες 2022

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Γάτος προσδιόρισε το στόχο της Διοίκησης παροχής δυνατότητας χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής τραπεζικής, με ανάπτυξη τεχνολογιών, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ της ψηφιακής τραπεζικής και  της προσωπικής σχέσης με τον πελάτη – συνεταίρο.  

Κλείνοντας, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των συνεταίρων, "για την συνέχεια του ταξιδιού, την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού μας σχεδίου με την  επίτευξη των στόχων μας,  για να διατηρήσουμε το όραμα ζωντανό και να παραμείνουμε ένα ισχυρό και σύγχρονο χρηματοοικονομικό εργαλείο". 

Για τα τρία πρώτα θέματα:

-Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2021 έως 31/12/2021.

-Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας, της διαχειριστικής περιόδου 1/1/2021 έως 31/12/2021.

-Απαλλαγή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από κάθε ευθύνη σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις, στα πεπραγμένα και τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας για τη χρήση 2021, διενεργήθηκε όπως το Καταστατικό προβλέπει μυστική ψηφοφορία. Το Σώμα ενέκρινε την εισήγηση του ΔΣ με ψήφους 182 υπέρ, 3 κατά και 6 λευκά.  

Ο προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων χρήσης 2022 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μια αρνητική ψήφος). 

Τα υπόλοιπα θέματα: 

-Έγκριση εγγραφής νέων μελών.

-Ορισμός Ορκωτού Ελεγκτή για τη χρήση 2022. 

-Έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου.

-Αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου με προσφορά μερίδας με ειδική τιμή.

-Συμψηφισμός λογαριασμών «αποτελέσματα εις νέο» και «διαφορά υπέρ το άρτιο».

Εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr