Την απαίτηση να επανα-προγραμματίσουν τακτικές γραμμές σε ολόκληρη την Μεσόγειο ναυτιλιακοί κολοσσοί όπως, κυρίως, η Mediterranean Shipping Company (MSC) έχει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ΤΑΙΠΕΔ, Γεώργιος Τοζίδης, ζήτησε να μην έρχονται πλοία τα ...σαββατοκύριακα και τις αργίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κίνηση για την οποία ακόμα και οι λιμενεργάτες του Βόλου εξέφρασαν αντιδράσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να λάβει μια αυστηρή απαντητική επιστολή από την επικεφαλής της MSC στην Ελλάδα, Χριστίνα Θεοδωρίκα στην οποία ξεκαθαρίζεται όχι μόνον πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται αλλά και το τι θα σήμανε κάτι τέτοιο για την οικονομία της περιφέρειας.

«Η όλη υπόθεση μαρτυρά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται την διοίκηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος οι κομματικά προωθημένοι “τεχνοκράτες”», αναφέρουν χρήστες του λιμανιού του Βόλου που δεν ξέρουν αν πρέπει να γελούν ή να κλαίνε με αυτά που γίνονται, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ιδού τι αναφέρει στην επιστολή προς του πελάτες του ΟΛΒ ο κ. Τοζίδης με χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον»:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εν γένει λειτουργικές ανάγκες του εμπορικού λιμένα Βόλου και ιδιαίτερα την αναγκαιότητα βέλτιστου προγραμματισμού της λιμενικής εξυπηρέτησης των πλοίων σας, αλλά και συναφώς της εργασίας του προσωπικού μας, παρακαλούμε θερμά όπως κατά το δίμηνο Ιουλίου & Αυγούστου 2019, μεριμνήσετε καταλλήλως, ώστε να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, αιτήματα παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης των διακινούμενων φορτίων προς τις αρμόδιες οργανικές μονάδες της Ο.Λ.Β. ΑΕ. σε ημερομηνίες που συμπίπτουν µε ημέρες Σαββάτου, Κυριακής & αργιών. Προσβλέπουμε στη συνεργασία σας, προκειμένου να καταστεί ευχερής και απρόσκοπτη, η παροχή των αναγκαίων λιμενικών υπηρεσιών στα φορτία σας, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο µας».

Μετά από αυτή την πρωτοφανή αξίωση η Τοζίδης έλαβε την παρακάτω επιστολή της επικεφαλής της MSC στην Ελλάδα, Χριστίνας Θεοδωρίκα :

«Αγαπητέ κύριε Τοζίδη, με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της από 11/6/2019 ΑΠ 2727 επιστολής σας. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία μας εκτελεί δρομολόγια τακτικών γραμμών με εβδομαδιαίες προσεγγίσεις πλοίων μας σε όλα τα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο δίκτυο εξυπηρέτησης μας. Όλα τα λιμάνια δε, που εξυπηρετούν πλοία μεταφοράς containers λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και καθ’ όλο το 24ωρο.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Βόλος έχει επιλεγεί, και είμαστε η μοναδική εταιρεία τακτικών γραμμών που το έχει μέχρι και σήμερα διατηρήσει, να είναι κομμάτι του παγκοσμίου δικτύου μας, με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη και πιο οικονομική εξυπηρέτηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, αλλά και της Φθιώτιδας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να προγραμματίσουμε τον κατάπλου των πλοίων μας σε ημέρες και ώρες εκτός Σαββάτου, Κυριακής και Αργιών, στο δίμηνο που αναφέρεστε.

Σε κάθε δε περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαταράξουμε τα δρομολόγιά μας αλλά και να επιβαρύνουμε τις τοπικές επιχειρήσεις με τα μεγάλα έξοδα που οι καθυστερήσεις αυτές θα δημιουργήσουν.

Με τα δεδομένα αυτά παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσετε ότι όσα πλοία μας αφιχθούν κατά το διάστημα και τις συγκεκριμένες ημέρες που αναφέρονται στην επιστολή σας, θα εξυπηρετηθούν Κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε, όποτε αυτό είναι επιχειρησιακά εφικτό, να αποφεύγουμε τις αφίξεις σε Σαββατοκύριακο ἡ Αργίες».

Το θέμα έλαβε ασφαλώς διαστάσεις στην τοπική πολιτική σκηνή του Βόλου αλλά η διοίκηση του ΟΛΒ μίλησε για συκοφαντίες και προειδοποίησε πως θα στραφεί νομικά εναντίον πολιτευτών αλλά και συνδικαλιστών που κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της .

Η διοίκηση μάλιστα σημειώνει πως είναι «ενέργεια που εμπίπτει στη συνήθη και θεμιτή επικοινωνία της Ο.Λ.Β. Α.Ε. με τις βασικές εταιρείες-χρήστες των υπηρεσιών του λιμένα, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος δυνατός αντίστοιχος προγραμματισμός των εργασιών του εμπορικού λιμένα και να παρασχεθούν απρόσκοπτα οι αναγκαίες λιμενικές υπηρεσίες, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που αποτελεί και την βασική περίοδο λήψης των κανονικών αδειών των εργαζομένων μας.»

Δηλαδή κόπτεται για τις άδειες των εργαζομένων οι όποιοι από την πλευρά τους έφεραν στο φως τα πεπραγμένα αυτά θεωρώντας προφανώς πως πλήττεται η αξιοπιστία του λιμανιού αν δεν δουλεύει σαββατοκύριακα.

Λ.Ε. με πληροφορίες από mononews.gr