Η εταιρεία Καράτζης, γνωστή για την μονάδα της στη Λάρισα δίπλα από την Βιοκαρπέτ, πρόκειται να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δημόσια πρόταση που υπέβαλε.

Είναι μία ακόμα σημαντική απώλεια για το ΧΑΑ γιατί πρόκειται για μία από τις καλές εταιρείες με όρους εσόδων, με δύο δραστηριότητες (με τον τουρισμό και την ενέργεια) που της έδωσαν αναπτυξιακή πνοή, πέραν της παραδοσιακής δραστηριότητας (παραγωγή διχτυών στη Λάρισα κυρίως για αγροτική χρήση).

Η Καράτζης μαζί με τις θυγατρικές της πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 182,6 εκατ. ευρώ (+81,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (2018) και κέρδη μετά φόρων 7,37 εκατ. ευρώ. Επίσης, η χρηματιστηριακή της αξία πριν την δημοσιοποίηση της δημόσιας πρότασης ήταν στα 141,659 εκατ. ευρώ. 

Από τα 182,606 εκατ. ευρώ εσόδων το 2018,  τα 106,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κλάδο της ενέργειας, τα 62 εκατ. ευρώ από την παραδοσιακή βιομηχανική δραστηριότητα και τα 13,988 εκατ. ευρώ από το πεντάστερο ξενοδοχείο, που διαθέτει στην Κρήτη.

Το 2019 τα έσοδα της εταιρείας είναι ακόμα μεγαλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ έσοδα. Στο α΄εξάμηνο του 2019 παρουσίασε κύκλο εργασιών 107,623 εκατ. ευρώ που ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 36,8% σε σχέση με τα 78,673 εκατ. ευρώ το 2018. Με άλλα λόγια ο τζίρος του 2019 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες της εταιρείας:

1. Βιομηχανικός κλάδος

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1974 με την κατασκευή υλικών δικτυών, κυριαρχώντας στην Ελληνική αγορά και κατέχοντας μία από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά με το σύνολο της δραστηριότητάς της να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα. Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία (Kusey) με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 25.000 τόνων, ενώ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Στις μονάδες που διαθέτει ο Όμιλος Καράτζη παράγει σακιά, προϊόντα χορτοδεσίας, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης, δίχτυα χριστουγεννιάτικων δέντρων, display bags, ελαστικά δίχτυα συσκευασίας κρέατος, δίχτυα σκίασης, καθώς και δίχτυα για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και τον κλάδο των κατασκευών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αναγκών.

2. Τουρισμός

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 1985 εγκαινίασε το ιδιόκτητο All-inclusive ξενοδοχείο 5 αστέρων, NANA BEACH, δυναμικότητας 1.400 κλινών που βρίσκεται στη Χερσόνησο Κρήτης. Το ξενοδοχείο διαθέτει 500 δωμάτια, μπανγκαλόου και σουίτες. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλα τουριστικά

πρακτορεία του εξωτερικού και προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησε η δραστηριότητα στο δεύτερο ιδιόκτητο ξενοδοχείο 5 αστέρων της εταιρείας, NANA PRINCESS, το οποίο επίσης βρίσκεται στη Χερσόνησο Ηρακλείου και διαθέτει 112 πολυτελή δωμάτια και σουίτες.

3. Παραγωγή και προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο όμιλος επένδυσε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ που αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιχειρηματικά κλάδους στην ελληνική και διεθνή οικονομία. Άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Ηράκλειο τα οποία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW.

Η ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται, στη συνέχεια πωλείται σε Διαχειριστές Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προς

διασυνδεδεμένες περιοχές (ΛΑΓΗΕ) και μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΔΕΔΔΗΕ).

Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας

Με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΚΕΝ Α.Ε., ο όμιλος πρόσθεσε έναν επιπλέον κλάδο στο χαρτοφυλάκιο του. Η εταιρεία συστάθηκε τον Ιούλιο του 2016 και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το Μάρτιο του 2017, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Ήδη έχει ανακοινωθεί η πώλησή της στον όμιλο Volton.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr