Δυόμιση μήνες μετά την απόκτηση της τράπεζας Praxia, η Viva άρχισε να προσφέρει την πρώτη της τραπεζική υπηρεσία, τις δανειοδοτήσεις με τη μορφή overdraft, στους υπάρχοντες μακροχρόνιους πελάτες της.

Όπως εξηγεί ο κ. Χάρης Καρώνης, το ύψος των δανείων είναι ανάλογο του πιστωτικού προφίλ και των αναγκών του κάθε πελάτη, ενώ πρόκειται για μακροχρόνιους πελάτες της Viva. Σημειώνεται, ότι η επέκταση της Viva στις δανειοδοτήσεις ήταν ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Praxia Bank.

«Ενεργοποιήσαμε την τράπεζα και έχουμε ξεκινήσει να δίνουμε δάνεια εδώ και τρεις εβδομάδες στους εμπόρους πελάτες που έχει η Viva, ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ τους. Αφορά επιλεγμένους πελάτες της Viva που συνεργαζόμαστε μακροχρόνια μαζί τους στον τομέα των πληρωμών και αφορά δάνεια για  κεφάλαιο κίνησης. Πήραμε την τράπεζα 3 Αυγούστου και σε 2,5 μήνες βγάλαμε την πρώτη μας υπηρεσία. Γι αυτό εξάλλου πήραμε την τράπεζα για να δίνουμε δάνεια, ως overdraft στους υπάρχοντες πελάτες μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η Viva Wallet Holdings κατέχει Ελληνική τραπεζική άδεια (VIVABANK SA) και άδεια Ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας PSD II για δραστηριότητες στην περιοχή ΕΟΧ-31 και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νέες συνεργασίες

Ταυτόχρονα η VIVA αναπτύσσει τεχνολογίες που αντικαθιστούν το τερματικό και την κάρτα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να γίνει fully digital. Για να αναπτυχθεί σε ευρύτερα πελατολόγια, προχωρά σε συνεργασίες.

Σε συνεργασία με την Apple παρέχει το Apple Pay στις 23 χώρες που δραστηριοποιείται η Viva, ενώ χθες ανακοίνωσε, τη συνεργασία με την Google, για το Google Pay που είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία της σε 11 χώρες και πλέον επεκτάθηκε σε ακόμη 17 χώρες με την Viva. Επίκειται και συμφωνία με το Samsung Pay αργότερα.

«Οι κινήσεις αυτές είναι μέρος μιας ανάπτυξης που πραγματοποιεί η εταιρεία στα συστήματα πληρωμών σε 23 χώρες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ανάπτυξης με στόχο να γίνουμε fully digital. Σήμερα 3.500 έμποροι πελάτες μας, στο πλαίσιο του προγράμματος που τρέχουμε πιλοτικά,  χρεώνουν κάρτες από το κινητό τους, χωρίς τερματικό», σημειώνει ο κ. Καρώνης.

Οι πελάτες Viva Wallet στην Ελλάδα και σε 17 ακόμη χώρες, μπορούν πλέον να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του Google Pay και έτσι η Google εκτός από την χώρα μας, άνοιξε 17 αγορές μέσω της Viva, δημιουργώντας νέο ανταγωνισμό  σε αυτές τις αγορές σε συνεργασία με τη Viva, και αν μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν ήθελαν να μπουν με την Google, τώρα θα το κάνουν.

Για τη συνεργασία με την Google ο κ. Καρώνης τόνισε: «Η Viva και η Google σπάνε το τραπεζικό κατεστημένο σε 18 χώρες, και η Google μαζί μας λύνει το πρόβλημα εισόδου στην αγορά. Το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται το πλαστικό, μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του μόνο από το κινητό του, ενώ διευκολύνει πολύ τις εταιρικές πληρωμές, και την πληρωμή εξόδων».

«Τέτοιου είδους εφαρμογές γίνονται πολύ δημοφιλείς, αυτή την εποχή που προέχει η ασφάλεια, αφού δεν χρειάζεται να πιάσεις ούτε κάρτα, ούτε τερματικό».

Στις 27 Οκτωβρίου η υπηρεσία Google Pay έγινε διαθέσιμη σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από χθες η υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη και σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία.

Πώς λειτουργεί

Για τους Android χρήστες  η διαδικασία ενεργοποίησης της νέας υπηρεσίας έχει ως εξής: Μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον του Viva Wallet ο χρήστης επιλέγει η Viva Wallet Mastercard κάρτα του να προστεθεί στο Google Pay. Μόλις προσθέσει την κάρτα του, μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του για να πληρώσει ανέπαφα οπουδήποτε, όπως σε καταστήματα ή στη δημόσια συγκοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι του ή την κάρτα του εισάγοντας το PIN του σε κάποιο τερματικό.

Επίσης, αν ο χρήστης επιθυμεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από το προκαθορισμένο όριο ανέπαφων συναλλαγών, μπορεί να το κάνει εύκολα ξεκλειδώνοντας το τηλέφωνό του πριν την πληρωμή.

Για να πραγματοποιηθεί μία πληρωμή μέσω Google Pay, δε χρειάζεται να είναι ανοικτή η εφαρμογή Viva Wallet και δεν απαιτείται καν σύνδεση στο internet.

Σχετικά με τη Viva Wallet

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο MIcrosoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα. Η Viva Wallet είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες aquiring και issuing.

Η Viva Wallet παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω των καινοτόμων Smart Android τερματικών ή μέσω της νέας εφαρμογής Android Viva Wallet POS app για φυσικά καταστήματα και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα. Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου mononews.gr