Πανάκριβα είναι τα υλικά κατασκευής νέων κατοικιών, κάτι το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες έχουν φτάσει ήδη στα ύψη, με την άνοδο να αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές για υλικά όπως τα τούβλα έχουν αυξηθεί κατά 17,8%, για υαλοπίνακες κατά 13,3%, για θερμαντικά σώματα κατά 12,5% και για σωλήνες κατά 12,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, άνοδο 7,6% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών, όπως λένε εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου έχουν γίνει απλησίαστες (ανατιμήσεις 40% την τελευταία διετία), το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν, τόσο η άνοδος των επιτοκίων όσο και η υψηλότερη τιμή αγοράς της γης.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr