Το καταστροφικό σπιράλ που έχει ως αφετηρία τις καταδίκες για αθέτηση συμφωνιών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ της πρώην ΕΑΣ Τρικάλων με εμπορικές εταιρείες στο βαμβάκι, οδηγεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τρικάλων σε οικονομικό μαρασμό και απαξίωση.

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι παρενέργειες των χειρισμών της διοίκησης Λιούτα στον συνεταιρισμό, πλήττουν ευθέως πλέον και την θυγατρική γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ με κίνδυνο να την οδηγήσουν σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Η γαλλική Mambo Commodities, εταιρεία εμπορίας βάμβακος με την οποία η Ένωση είχε έρθει σε συμφωνία μαζί της για την αποπληρωμή οφειλομένων δόσεων, έναντι ποσού αρχικής οφειλής ύψους 2,5 εκ. ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα έκδοσης διαταγών πληρωμής εις βάρος της ΤΡΙΚΚΗ αλλά και του προέδρου του συνεταιρισμού Αχιλλέα Λιούτα ο οποίος υπέγραψε την σχετική συμφωνία ως εγγυητής. 

Η εμπλοκή της ΤΡΙΚΚΗ προκύπτει από το γεγονός ότι η Ένωση για την αποπληρωμή των οφειλομένων στη Μampo δεν έδωσε δικές της επιταγές αλλά επιταγές της θυγατρικής της γαλακτοβιομηχανίας, τις οποίες όμως έπαψε να πληρώνει αφήνοντας την συμφωνία στη μέση. Η υπόθεση θα κριθεί αύριο, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στο Πρωτοδικείο Τρικάλων, όπου τόσο η ΤΡΙΚΚΗ όσο και ο Αχιλλέας Λιούτας κατέθεσαν αίτηση αναστολής των ασφαλιστικών μέτρων κατά της Mambo.

Ο πιστωτής στρέφεται κατά των κινητών και ακίνητων αξιών της ΤΡΙΚΚΗ και του Λιούτα, που σημαίνει ότι μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς για το υπόλοιπο της οφειλής η οποία ανέρχεται σε περίπου 1 εκ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ ζητά να μην γίνει δεκτή η διαταγή πληρωμής εις βάρος της, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ως θυγατρική επιχείρηση της Ένωσης δικαιούται αυτομάτως και η ίδια προστασία έναντι των πιστωτών της. Ακριβώς ότι συμβαίνει με την μητρική της εταιρεία, την ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία, ως γνωστόν, κατέφυγε και παραμένει στο άρθρο 106β γνωστό παλαιότερα ως άρθρο 99.

Δηλαδή η ΤΡΙΚΚΗ επικαλείται τώρα τον ίδιο ακριβώς λόγο για τον οποίο σέρνει στα δικαστήρια το thessaliaeconomy.gr, το οποίο από την πρώτη στιγμή της αίτησης υπαγωγής της ΕΑΣ Τρικάλων στο άρθρο 99 τόνιζε ότι η μοίρα του εργοστασίου γάλακτος εξαρτάται άμεσα από την τύχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Η παύση πληρωμών έναντι της Μambo φανερώνει ότι τα οικονομικά προβλήματα τόσο για την Ένωση όσο και για την ΤΡΙΚΚΗ, όπως δείχνουν και οι ισολογισμοί τους, διαρκώς οξύνονται με την επόμενη μέρα να διαγράφεται αβέβαιη.

Χαμένοι από την συνεχή απαξίωση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας των Τρικάλων θα είναι φυσικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού οι οποίοι βλέπουν ένα συλλογικό περιουσιακό τους στοιχείο να χάνεται από τα χέρια τους.

Υπάρχει όμως και κάποιος που δεν πρόκειται να βγει χαμένος από την οικονομική αδυναμία της ΤΡΙΚΚΗ. Είναι η ΒΙΟΛΑΡ της οικογένειας Μάρκου, επιχείρηση εμπορίας βάμβακος, η οποία για χρήματα που της οφείλει η Ένωση, όπως και στην περίπτωση της Mambo, έχει ενεχυριάσει, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, το σύνολο των μετοχών της ΕΑΣ Τρικάλων στην ΤΡΙΚΚΗ. Ήτοι το 85% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας... Όπερ σημαίνει ότι αν η ΒΙΟΛΑΡ δεν εξοφληθεί για το ποσό που της οφείλει η Ένωση, παίρνει το εργοστάσιο γάλακτος! Δείτε εδώ την μνημειώδη συμφωνία.

thessaliaeconomy.gr