Μάχη με το χρόνο δίνουν Royal Sugar και παραγωγοί, προκειμένου να μη χαθεί η φετινή παραγωγή ζάχαρης, καθώς η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τα εργοστάσια της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά οδεύει προς επικύρωση, η συμφωνία εξυγίανσης και μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς.

“Δεν μπορεί ένα εργοστάσιο του 1962 να δουλέψει χωρίς να μπει σε επιδοτούμενα προγράμματα ανανέωσης εξοπλισμού. Είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί”, αναφέρει ο Πρόεδρος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, για το εργοστάσιο των Σερρών, τονίζοντας ότι, για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει αφενός να ξεκινήσει η παραγωγή και αφετέρου να συνεχιστούν -με εγγυήσεις οι επενδύσεις.

“ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ”

“Η μόνη εταιρεία, που ενδιαφέρθηκε για την ΕΒΖ, ήταν η Royal Sugar και μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει €400.000 σε ενοίκια, σχεδόν €4 εκατ. στο εργοστάσιο των Σερρών και έχουμε φέρει την παραγωγική του δυνατότητα στο 70%. Ζητάμε μια εγγύηση για το τι θα γίνει μετά από 28 μήνες, για να μην πάνε χαμένες οι επενδύσεις. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, το καταλαβαίνει και η τράπεζα αυτό”.

Ο ίδιος τονίζει ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η ένταξη της εταιρείας στον Αναπτυξιακό, γεγονός που δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά με συμβόλαιο πενταετίας. “Απαιτούνται ακόμα €4 εκατ. για να ολοκληρωθεί η επένδυση. Δεν ζητάμε όλα τα εργοστάσια, μόνο το ένα. Δεν μπαίνουμε στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και της ΕΒΖ. Το μόνο που θέλουμε είναι να μπούμε και να δουλέψουμε ένα εργοστάσιο”.

Θυμίζουμε ότι η Royal Sugar ΑΒΕΕ, σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την ΕΒΖ και την Τράπεζα Πειραιώς, ανέλαβε κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, τα οποία έχει μισθώσει για 28 μήνες, έως τον Μάρτιο του 2022.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο ίδιος επίσης, στέκεται και στη σημασία της απόδοσης της παραγωγής λέγοντας ότι “ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας αυτή τη στιγμή, γιατί τα τεύτλα έπρεπε να τα έχουμε ήδη πάρει για επεξεργασία, καθώς τώρα θα είχαν μεγαλύτερη απόδοση. Εάν τα πάρω μετά από 2 μήνες, θα υπάρχει μεγάλο κόστος”.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Την ίδια στιγμή, σε κατάληψη του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες προχώρησαν τευτλοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα, κλείνοντας την είσοδο της μονάδας με τρακτέρ και ρίχνοντας τεύτλα. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή τον Αύγουστο. “Αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι στάση θέλει να κρατήσει η τράπεζα και προς τον επενδυτή και προς τους παραγωγούς. Ο επενδυτής, όπως και οι καλλιεργητές, έχει έρθει σε απόγνωση”, αναφέρει o Αντιπρόεδρος Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς. “Παρακαλούμε την τράπεζα ότι, εφόσον η εταιρεία έχει καθαρό ΑΦΜ, να κάνουμε μια προσπάθεια να σωθεί η παραγωγή και η καλλιέργεια γενικότερα, καθώς υπάρχουν και οι παραγωγοί και τα μηχανήματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε αυτού του είδους την καλλιέργεια", υπογραμμίζει.

ΣΤΑ 15.000 ΣΤΡΕΜΑΤΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επίσης συμπληρώνει ότι η καλλιέργεια ζάχαρης στη χώρα έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με την κατανάλωση. “Καταναλώνουμε 350.000 - 400.000 τόνους ζάχαρης το χρόνο και τελευταία βγάζουμε 10.000 - 15.000 τόνους, ενώ τη διαφορά την εισάγουμε από Πολωνία και Γαλλία και Γερμανία”.

Σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τον όγκο, ενώ η καλλιεργήσιμη έκταση ανέρχεται στα 15.000 στρέμματα.

ΕΒΖ

Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης στη χώρα που αποτελείται από 5 εργοστάσια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα τρία είναι λειτουργικά και τα υπόλοιπα δύο σε Λάρισα και Ξάνθη είναι εκτός λειτουργίας. Το εργοστάσιο στο Πλατύ, που θεωρείται και η ναυαρχίδα της βιομηχανίας, υπάρχει ένα σιλό χωρητικότητας 50.000 τόνων λευκής ζάχαρης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Στέλλα Αυγουστάκη Fnb