Από έναν μεγάλο «βραχνά» απαλλάσσεται ο Δήμος Λαρισαίων και γενικότερα όλοι οι Δήμοι της χώρας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιχορηγήσει την εξόφληση υποχρεώσεών τους, από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η επιχορήγηση στον Δήμο Λαρισαίων ανέρχεται στο 1.157.474,72 ευρώ και όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθαν. Αδαμόπουλος «τα 450.000 ευρώ εξ αυτών, θα δοθούν σε σχολικούς φύλακες», ενώ γενικότερα για τις οφειλές που θα αποπληρώσει ο Δήμος σημείωσε: «Πρόκειται για παλιές οφειλές τελεσίδικων αποφάσεων, που χρονολογούνται ακόμη και πριν το 2010, τις οποίες παραλάβαμε ως δημοτική αρχή και δεν έγιναν επί των ημερών της. Άλλωστε προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε να μην αφήνουμε τέτοιες εκκρεμότητες...».

Ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε πως «η επιχορήγηση των συγκεκριμένων οφειλών ήταν ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ότι «ορθώς το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίθηκε να το υλοποιήσει και να αναλάβει το βάρος αυτής της οικονομικής υποχρέωσης...» και πως «ο Δήμος Λαρισαίων δεν θα ανησυχεί πλέον, ότι οι οφειλές τελεσίδικων αποφάσεων, θα πρέπει να εξοφληθούν από τα διαθέσιμά του…».

Σημείωσε δε πως η εξόφληση όλων, θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Αναλυτικότερα, το ποσό του 1.157.474,72 ευρώ, θα χρεωθεί

στον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων».

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργείου, επιχορηγεί τους Δήμους αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των παρακάτω υποχρεώσεών τους:

«-Από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την 31η Οκτωβρίου 2020 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.

-Από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και εξ αυτών απορρέουσες διοικητικές πράξεις έως την 31η Οκτωβρίου 2020 που αφορούν σε αξιώσεις από διαδοχικές συμβάσεις κατά το άρθρο 11 του π.δ.

164/2004 (ΦΕΚ 134 Α’), όπως και σε αξιώσεις των συμμετεχόντων στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν.2639/1998 (ΦΕΚ 205 Α’).

-Για την εξόφληση υποχρεώσεων κατά των οποίων έχει ξεκινήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020, με οποιοδήποτε τρόπο η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων στο πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν.1068/1980 (ΦΕΚ 190 Α’).

Το δε, συνολικό χρηματικό ποσό επιχορήγησης για τους Δήμους όλης της χώρας, ανέρχεται στα 39.073.957,60 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται ότι: «Για την εξόφληση των ανωτέρω υποχρεώσεών τους, οι επιχορηγούμενοι Δήμοι υποβάλλουν κάθε φορά στο Υπουργείο Εσωτερικών Εντολές Εξόφλησης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της αριθμ. 74652/5.11.2020 απόφασης του υφυπουργού Εσωτερικών. Οι εν λόγω Εντολές κατόπιν ελέγχου, αποστέλλονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο προχωρά στην πληρωμή του καθαρού ποσού προς τους τελικούς δικαιούχους και στη μεταφορά του συνολικού ποσού των κρατήσεων και παρακρατήσεων προς τον επιχορηγούμενο Δήμο για την άμεση απόδοσή τους.

Τα ανωτέρα ποσά εγγράφονται με αναμόρφωση, στον προϋπολογισμό εσόδων οικονομικού έτους 2020 των δικαιούχων».

Λένα Κισσάβου Ελευθερία