Η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, στις διεθνείς αγορές η αυστηροποίηση των κυρώσεων σε περιπτώσεις νοθείας, αλλά και η στήριξη των κτηνοτρόφων, είναι τα βασικά μηνύματα που θέλησαν να περάσουν οι συμμετέχοντες στην “Γιορτή Φέτας και Γαστρονομίας” που διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία 23-25 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα, επαρχία που αντιπροσωπεύει το 12% της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος της Ελλάδος.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ €90 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Από το βήμα του “Ελασσόνα Forum- Φέτα και Γαστρονομία” ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η κρατική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσει τα €90 εκατ., ενώ η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή με σκοπό την δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να κατανεμηθούν περίπου €60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία, ενώ ανάλογου μεγέθους θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία. “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί μέχρι πρότινος η ενίσχυση δεν συνδέονταν με τον αριθμό των ζώων αλλά με το στρέμμα, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί που δεν είχαν αρκετά ζώα, να επωφελούνταν σε βάρος άλλων”, τονίζει παραγωγός της επαρχίας Ελασσόνας, σημειώνοντας ότι το βασικό για την ανάπτυξη και διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου δεν είναι μόνο το να επενδύουν οι παραγωγοί σε γαλακτοπαραγωγικά ζώα, αλλά να φροντίζουν για την ευζωία τους και να διατηρούν νεαρής ηλικίας κοπάδι. Επιπλέον, στάθηκε και στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τουρισμού, τόσο μέσα από τη σύνδεση του προϊόντος με τη γαστρονομία, όσο και μέσα από δράσεις όπως είναι τα επισκέψιμα τυροκομεία, σε συνέχεια των επισκέψιμων οινοποιείων, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα. 

ΣΕΒΓΑΠ: ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΙΜΩΝ

“Η φέτα είναι το εθνικό μας προϊόν, που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει δώσει πολλές μάχες τόσο για την προστασία του προϊόντος στις διεθνείς αγορές όσο και για την προστασία του στην Ελλάδα, προσπαθώντας να φέρει κοντά τους τυροκόμους και τους βιομηχάνους, θέλοντας να τους δείξουμε ότι όλοι έχουν τα ίδια συμφέροντα”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος. Αναφέρθηκε και στη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση και προώθηση του προϊόντος. Συνολικά η χρονιά για τον κλάδο χαρακτηρίζεται, όπως αναφέρει, ως δύσκολη ενώ “τα πράγματα είναι δυσοίωνα”, δεδομένων των αυξήσεων των τιμών στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις τιμές. “Περνάμε μια δύσκολη εποχή που συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής, λόγω της μείωσης ζωικού κεφαλαίου αλλά και εξαιτίας της υποσίτισης των ζώων. Με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν αυξηθεί τα ζώα δεν τρέφονται σωστά. Μας παρασύρει η Ευρώπη. Οι τυροκόμοι και οι παραγωγοί γάλακτος θέλουν το ελληνικό γάλα άρα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, αυξάνεται η τιμή που όμως δεν πρόκειται να πιάσει το κόστος του κτηνοτρόφου. Η τιμή του παραγωγού έχει αυξηθεί κατά 40% ενώ οι τιμές πρώτης ύλης έχουν αυξηθεί από 100% και πάνω. Χρειάζεται υπομονή για να μπορέσουν οι τιμές να σταθεροποιηθούν που θεωρητικά κάποτε θα σταθεροποιηθούν. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ευρώπη”, εξηγεί και προσθέτει ότι το αγελαδινό στην Ελλάδα είναι €0,57/ lt και στην Ευρώπη είναι €0,60/lt - €0,61/lt”. Ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα παρατηρηθεί μείωση κατανάλωσης. O κ. Αποστολόπουλος επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες ο κλάδος πρέπει συνολικά να συνεχίσει να δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, ενώ η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, που όπως λέει, “πλέον δεν ενημερώνονται μόνο εντός supermarket”.

ΕΝΤΟΣ 2022 “ΚΛΕΙΝΕΙ” ΤΟ ΚΥΡΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Με τα περιστατικά νοθείας να έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία, παραγωγοί της Ελασσόνας, μιλώντας στο FnB Daily, εκφράζουν την ανησυχία τους για το κυρωτικό πλαίσιο που θα ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητώντας την "αυστηροτέρα" των ποινών για τους παραβάτες, που όπως λένε “θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά και τον κόπο όλων μας”. Ειδικότερα, τονίζουν ότι η ποινή πρέπει να επιβάλλεται εγκαίρως και όπου νόμος ορίζει να δημοσιοποιούνται και τα στοιχεία των παραβατών για παραδειγματισμό. "Η νοθεία δεν γίνεται κατά λάθος και μια τέτοια πράξη πρέπει να τιμωρείται”, τονίζει για το θέμα ο κ. Αποστολόπουλος, λέγοντας ότι το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι διαφορετικό από το ισχύον, θα είναι πιο αυστηρό και θα εφαρμόζεται με πιο σύντομες διαδικασίες. Θα πρέπει να περάσει ένα μήνυμα σε όλους για την προστασία του προϊόντος”. Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σταυρούλας Πετρή στο ανέφερε στο FnB Daily ότι το νέο νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε περιστατικά νοθείας αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022. Στο πλαίσιο της Γιορτής διοργανώθηκαν και session μαγειρικής.

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 40 εταιρείες και παραγωγοί γαλακτοκομικών, τυροκομικών προϊόντων, παραγωγοί κρασιού και μπύρας αλλά και παραγωγοί τοπικών προϊόντων. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η συμμετοχή ξεπέρασε φέτος κάθε προσδοκία γεγονός που δείχνει “το ποσό η φέτα και τα τοπικά προϊόντα χρειάζονται προβολή και προώθηση και σε τοπικό επίπεδο". “Χρειάζονται τη στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής, αυτών που στηρίζουν και το προϊόν, κρατώντας όσο γίνεται συμπιεσμένες προς τα κάτω τις τιμές, αλλά και διατηρώντας σταθερές συνεργασίες με τους τυροκόμους και τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος”. Πρόσθεσε, δε, ότι το ενδιαφέρον που σημειώθηκε για τη φετινή διοργάνωση εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και θα συνεχιστεί. “Στόχος μας είναι στην επόμενη διοργάνωση οι συμμετοχές να διπλασιαστούν και η γιορτή να πραγματοποιηθεί σε έναν πιο διευρυμένο χώρο, πάλι στο κέντρο της Ελασσόνας για συμβολικούς λόγους, ενώ θα συνδεθεί και με άλλες δράσεις όπως είναι στοχευμένες ημερίδες και Β2Β συναντήσεις”, ανέφερε.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily