Έτος ανάπτυξης ήταν και το 2022 για την θεσσαλική Ελληνικά Γαλακτοκομεία - ηγέτιδα του κλάδου των γαλακτοκομικών, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα του FnB Daily, έκλεισε με τζίρο κοντά στα €495 εκατ., με το EBITDA - ποσοστιαία - να είναι ελαφρώς ανεβασμένο συγκριτικά με τα επίπεδα του 2021.

Επιπλέον, ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη τρέχει ανοδικά και στο α' δίμηνο του 2023, μιας χρονιάς που αναμένεται να σηματοδοτήσει και την επίσημη είσοδο του ομίλου στην αγορά της Κύπρου, καθώς η ανέγερση του νέου εργοστασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια επένδυση ύψους €40 εκατ., για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (μεταξύ των οποίων χαλλούμι) στην περιοχή Τσερίου, στην Λευκωσία. Τις κατασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει η Psaras Construction και τον σχεδιασμό η Zenonos Architects. Οι δοκιμές στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη της χρονιάς και τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα τόσο στην αγορά την Κύπρου όσο και διεθνώς.

Η εταιρεία, πάντως, δίνει έμφαση στο ΠΟΠ Χαλλούμι Κουρούσιης που απευθύνεται στο κανάλι του food service και του retail και κυκλοφορεί σε συσκευασίες 225gr και 600gr σταθερού βάρους. 

Πριν ένα χρόνο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχώρησε στην εξαγορά του εμπορικού σήματος και των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ έναντι €7,73 εκατ., με στόχο τα προϊόντα της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την υπογραφή της Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό το project προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και τα πρώτα γαλακτοκομικά προϊόντα θα λανσαριστούν στο τέλος του χρόνου, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. 

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία δραστηριοποιείται σε 47 χώρες παγκοσμίως και στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, έχοντας ιδρύσει 11 θυγατρικές εταιρείες σε αγορές-στόχους της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Σερβία, Β. Μακεδονία, Αλβανία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία). 

Τέλος, σε ότι αφορά τα προϊόντα, πληροφορούμαστε, ότι εντός του έτους θα κυκλοφορήσει και ένα νέο βούτυρο με τρούφα. 

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (βασισμένο σε ρεπορτάζ της Στέλλας Αυγουστάκη, FnB Daily)