Ένα σημαντικό πρότζεκτ με πολλαπλό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο επικείμενο ταξίδι του υφ. Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ, που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 18 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία ενός ελληνικού hub στη Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας, Σίλικον Βάλεϊ. Ο λόγος για τα «επόμενα βήματα» καθώς η ιδέα έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα.

Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο διεξήχθη η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση, που έγινε διαδικτυακά, της νεοσυσταθείσας ομάδας ονόματι Silicon Valley Greek Hub (SVGH), η οποία αποτελείται από μέλη της τοπικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο της καινοτομίας. Τα πρόσωπα που συναπαρτίζουν την ομάδα είναι εμπορικοί ακόλουθοι καθώς και επιλεγμένοι εκπρόσωποι της αμερικανικής ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και τεχνολογικής κοινότητας.

Μεταξύ των επιδιώξεων της πλατφόρμας Silicon Valley Greek Hub περιλαμβάνονται: α) η προώθηση δράσεων δικτύωσης και διασύνδεσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με έτερες οργανώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ ή το εξωτερικό, β) η παροχή τεχνογνωσίας και καθοδήγησης (mentoring) σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και γ) η διοργάνωση συζητήσεων για επίκαιρα ζητήματα οικονομικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», από τις συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει έχει εξαχθεί ένας πρώτος «οδικός χάρτης» για το τι είναι και τι θέλει να επιτύχει η SVGH. Πρώτον, ως προς τη σύστασή της, θα λειτουργεί εν είδει πυρήνα που συνδέει την Ελλάδα με το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Τούτο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, συνιστά μια αναγκαιότητα που επιβάλλεται από την τρέχουσα συγκυρία, καθώς η πανδημία μετασχηματίζει παγκοσμίως όλες τις οικονομίες. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ρευστότητα που δημιουργεί πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Δεύτερον, όπως έχει αποφασιστεί, οι ενέργειες της SVGH θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και πρακτικό πνεύμα και οι ευρύτερες δράσεις θα έρθουν –όταν έρθουν– σε δεύτερο χρόνο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στόχος είναι να καλλιεργηθούν επαφές των μελών της SVGH με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς φορείς προκειμένου να παρασχεθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμη η δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της κινητικότητας επαγγελματιών και εταιρικών σχημάτων από και προς την Ελλάδα μέσω της παροχής χρήσιμων πληροφοριών (διαθέσιμες θέσεις εργασίας, νομοθετικό πλαίσιο κ.ο.κ.) και ευρύτερης υποστήριξης.

Καθημερινή (Σταύρος Γ. Παπαντωνίου)