
Με την υπογραφή του επιχειρηματία και προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου (μέσω της Bespoke Holdings) και τη στήριξη του EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί επιχειρεί ένα δύσκολο πέρασμα από την παραγωγή χυμών σε ένα νέο branded μοντέλο. Η ολοκλήρωση επένδυσης 4,47 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, στο πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδίου εντάσσεται στην αναβάθμιση της παραγωγής με τεχνολογία ασηπτικής συσκευασίας.
Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια και εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, εξασφαλίζοντας φορολογική απαλλαγή ύψους 1,56 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη δύο νέων γραμμών υψηλής τεχνολογίας, η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα ανήλθε σε 576 κυβικά μέτρα/ημέρα και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 1.820,90 KW, ενισχύοντας τη δυνατότητα της εταιρείας να υποστηρίξει αυξημένο όγκο παραγωγής και διαφοροποίηση προϊόντων.
Ωστόσο, η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση της κάτω γραμμής του ισολογισμού. Πέρυσι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας τα 39,3 εκατ. ευρώ, αλλά η λειτουργική και καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκαν δραστικά. Τα EBITDA περιορίστηκαν στο 1,01 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 76% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα γύρισαν σε ζημίες 595 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 3,49 εκατ. ευρώ.
Η πίεση στα περιθώρια αποδίδεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, στην άνοδο του κόστους πρώτων υλών διεθνώς, στις αυξημένες χρηματοοικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και στις στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας για ανανέωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Ο επανασχεδιασμός της σειράς VIVA, η τοποθέτηση προϊόντων σε νέες λιανικές αλυσίδες και η εφαρμογή του SAP S4/HANA αναμένεται να ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, ωστόσο οι καρποί αυτών των κινήσεων δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στη γραμμή κέρδους.
Η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας παραμένει υγιής, με καθαρό δανεισμό στα 13,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 4 εκατ. ευρώ, αν και ο δείκτης μόχλευσης αυξήθηκε από 21% σε 27%. Η χρονιά που ξεκίνησε θεωρείται κομβική. Η διοίκηση προτάσσει την περαιτέρω ενίσχυση των εγχώριων πωλήσεων, την προώθηση των branded προϊόντων και τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της εφαρμογής του EWM (Extended Warehouse Management).
Βασικό στοίχημα αποτελεί η εξισορρόπηση ανάμεσα σε όγκο και κερδοφορία καθώς και η μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους προς την κατανάλωση χωρίς απώλεια μεριδίου αγοράς. Το βασικό στοίχημα της φετινής χρονιάς είναι αν η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
Αλεξάνδρα Γκίτση euro2day.gr