7 Δεκεμβρίου 1930 – 7 Δεκεμβρίου 2020. Ενενήντα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ και προσφοράς υπηρεσιών στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και στη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική στην Λάρισα.

Του Σπύρου Μπαρμπούτη

Στη μακρόχρονη διαδρομή της η ΔΕΥΑΛ – και με κάθε προηγούμενη μορφή της – προσέφερε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Άλλωστε, οι τομείς δραστηριότητας της ΔΕΥΑΛ αποτελούν τους σημαντικότερους δείκτες πολιτισμού μιας σύγχρονης και ανθρώπινης πόλης, τομείς οι οποίοι στον σύγχρονο κόσμο έχουν ενταχθεί στους κυριότερους συντελεστές ποιότητας, προόδου και ανάπτυξης των κοινωνιών.

Από την ίδρυσή της μέχρι και τις μέρες μας, οι Λαρισαίοι εμπιστεύτηκαν τη ΔΕΥΑΛ και η επιχείρηση μέχρι σήμερα ποτέ δεν τους διέψευσε. Δικαίωσε την παρουσία της και ανταποκρίθηκε στην αποστολή της, συγχρονίζοντας τους στόχους της με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και τις εξελίξεις κάθε εποχής.

Η Λάρισα, άλλωστε, έχει παράδοση από τους αρχαίους χρόνους στα θέματα της ύδρευσης και αποχέτευσης, γεγονός που πιστοποιείται από τα ευρήματα αγωγών ύδρευσης της οδού Μανωλάκη ή η αποστραγγιστική τάφρος στις απολήξεις των τελευταίων θέσεων του Α’ Αρχαίου Θεάτρου.

Εγκαίνια υδατόπυργου

Στις 7 Δεκεμβρίου 1930, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίασε τον υδατόπυργο και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Λάρισας. Να πώς περιέγραψε ο τύπος την εκδήλωση των εγκαινίων:

«..... παρουσία του κ. πρωθυπουργού, ευδοκίσαντος όπως παραστή και ιδία χερί θέσει εν λειτουργία ταύτα...»

Απόσπασμα από τον λόγο του πρωθυπουργού: «Σας ευχαριστώ θερμώς και σας συγχαίρω θερμότατα ακόμη μιαν φοράν, δια το έργον αυτό της προόδου το οποίον εγκαινιάσαμεν σήμερον. Το έργο αυτό αποδεικνύει τι ημπορεί να επιτύχη η σταθερά θέλησις, όπως εξυπηρετηθεί ένας ευγενής σκοπός.

Χαίρω όμως περισσότερον δια την αισιοδοξίαν σας, διότι αν δεν είχατε την αισιοδοξίαν αυτήν δεν ήτο δυνατόν να φέρετε εις πέρας ένα τόσο μεγάλο έργον. Αυτή η αισιοδοξία εμπνέει και εμένα εις όλον τον αγώνα τον οποίον ανέλαβα δια την ανασυγκρότησιν της χώρας, μετά την Μικρασιατικήν καταστροφήν». Μετά τα εγκαίνια κάλεσε τους Αθηναίους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Λάρισα και δήλωσε: «Να γράψητε παρακαλώ εις τας εφημερίδας σας, ότι τα έργα υδρεύσεως και ηλεκτροφωτισμού της Λαρίσης, ετελέσθησαν δια μόνον των οικονομικών δυνάμεων του τόπου, επί τη βάσει ενός ιδιότυπου νόμου, την έκδοσιν του οποίου προκάλεσεν ο Δήμος Λαρίσης και να καλέσετε τους δημάρχους όλων των πόλεων της Ελλάδος, να λάβουν υπόδειγμα εις την εκτέλεσιν δημοτικών έργων, την Λάρισαν».

Εορτασμός των 75 χρόνων

Βέβαια εφέτος λόγω της πανδημίας, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια ζωής της ΔΕΥΑΛ, αλλά μπορούμε να θυμηθούμε σημαντικές εκδηλώσεις – δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων για τον εορτασμό των 75 χρόνων της (1930 – 2005).

- Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, αποφάσισε να είναι η χορηγός της έκδοσης του Λευκώματος της Δημοτικής μας Πινακοθήκης Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Μια χορηγία που αποτέλεσε ένα ξεχωριστό συμβολισμό αναγνώρισης του πνευματικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου της Πινακοθήκης μας.

- Πραγματοποιήθηκε η έκδοση αναμνηστικού εταιρικού γραμματοσήμου, από τα ΕΛΤΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ.

- Σε συνδιοργάνωση με το ΔΩΛ, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Κηποθέατρο με τα έργα «Άξιον Εστί» και «Γειτονιά των Αγγέλων». Γιορτάστηκαν έτσι τα 75 χρόνια της ΔΕΥΑΛ, τα 75 χρόνια του ΔΩΛ και τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ΔΕΥΑΛ σήμερα

Σήμερα η ΔΕΥΑΛ έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση στη χώρα μας. Είναι η πιο οργανωμένη και η μεγαλύτερη τόσο από οικονομικής, όσο από διοικητικής και οργανωτικής άποψης. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Ελλάδας.

Οι Λαρισαίοι, που έδειξαν και δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στη ΔΕΥΑΛ, την οδηγούν σε συνεχή βελτίωση της οργάνωσής της, τόσο σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, όσο και σε τεχνική υποδομή, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση στο μέλλον.

Έτσι η Λάρισα σήμερα διαθέτει ένα τεράστιο έργο υποδομής στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, ένα δίκτυο το οποίο δεν είναι ορατό αφού διακλαδώνεται υπογείως, καλύπτοντας σχεδόν όλο τον ιστό της πόλης και όχι μόνο. Ένα σημαντικό έργο υποδομής – σε επίπεδο οικονομικού μεγέθους αλλά και φυσικού αντικειμένου – που συνεχώς βελτιώνεται, επεκτείνεται και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών, όπως και την αισθητική εικόνα της πόλης μας.

Η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει και σήμερα μια παράδοση, να χρηματοδοτεί επενδύσεις από ιδίους πόρους, ανεξάρτητα από τα χρηματοδοτούμενα κρατικά ή κοινοτικά προγράμματα. Κατορθώνει έτσι να καλύπτει τις ανάγκες σε μια πόλη που αυξανόταν και εξακολουθεί να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

- Στην Ύδρευση, η εξασφάλιση της επάρκειας νερού και της υγιεινότητάς του, αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με άριστο τρόπο ώστε να μην παρατηρηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση της πόλης.

Συνδυάζοντας πάντοτε τη μεγάλη της εμπειρία σε θέματα ύδρευσης και με δυναμική πολιτική προγραμματισμού, κατόρθωσε και κατορθώνει να κατακτά έναν από τους βασικούς της στόχους, ώστε η Λάρισα να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μείνει το δίκτυο της πόλης χωρίς νερό.

- Στο δίκτυο Αποχέτευσης και το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού αποτελούν έργο πνοής για την πόλη μας, διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και προωθεί την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένας από τους βασικούς στόχους της ΔΕΥΑΛ είναι ο συνεχής και πλήρης εκσυγχρονισμός καθώς και η επέκταση των δικτύων αποχέτευσης (όμβρια – ακάθαρτα), πράγμα που συμβάλλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Λαρισαίων.

Ενενήντα χρόνια μετά τα εγκαίνια του Υδατόπυργου, η ΔΕΥΑΛ εξακολουθεί να βλέπει μακριά και να θέτει υψηλούς στόχους. Είναι βέβαιο ότι και στο μέλλον η ΔΕΥΑΛ, αξιοποιώντας την εμπειρία της διαδρομής των 90 χρόνων ζωής της, θ’ ανταποκριθεί με τη βοήθεια όλων στις προσδοκίες μας για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Θα προσπαθεί να είναι η ΔΕΥΑΛ πάντοτε η πρώτη, η καλύτερη.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας