Αναβαθμισμένη λειτουργικότητα, ισχυρή μόνωση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής του υπάρχοντος κτιρίου, που ολοκληρώθηκε το 1968, περιλαμβάνει η ενεργειακή θωράκιση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να προκύψουν με την ολοκλήρωση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς Λάρισας/EU-OHQ», συνολικού προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όταν η παρέμβαση ολοκληρωθεί το υφιστάμενο κτίριο, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα.

-Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του κτιρίου.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα.

-Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού με 14 αντλίες θερμότητας τύπου VRV σε μορφή συστοιχίας, με νέες τερματικές μονάδες δαπέδου.

-Εγκατάσταση συστοιχίας με 2 αντλίες θερμότητας αέρος-νερού συνολικής ονομαστικής ισχύος 32 KW στον χώρο του αμφιθεάτρου και του κέντρου επιχειρήσεων.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 100 KW.

-Εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κτιρίου και της διαβίωσης του προσωπικού.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαχρονική, δημιουργική συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την 1η Στρατιά, προκειμένου να παραμείνει στη Λάρισα με αναβαθμισμένο ρόλο και αυξημένες δυνατότητες διοίκησης και επιρροής, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα, ευρωπαϊκά κράτη» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του Στρατηγείου.

Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες του στρατού, που πέρα από τον επιχειρησιακό του ρόλο έχει σημαντική κοινωνική λειτουργία και προσφορά σε καταστάσεις κρίσης. Τόσο το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της 1ης Στρατιάς όσο και η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Η ιστορία της 1ης Στρατιάς

Η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, είναι ο μεγαλύτερος των Μειζόνων Σχηματισμών. Συγκροτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1947 με έδρα το Βόλο και με πρώτο Διοικητή τον Αντιστράτηγο Δημήτριο Γιαντζή.

Το 1949 μετακινήθηκε στην Κοζάνη και το 1952 μεταστάθμευσε οριστικά στη Λάρισα στο Στρατόπεδο «ΜΑΝΩΛΑΚΗ-ΣΑΡΙΜΒΕΗ», που το 1995 μετονομάσθηκε σε Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ». Από την επανένταξή μας στο ΝΑΤΟ το 1980 μέχρι την 1η Ιουλίου 1999 η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ λειτούργησε υπό διπλή ιδιότητα, ως εθνικό και ως χερσαίο συμμαχικό Στρατηγείο στη χώρα μας.

Την 1η Ιουλίου 1999, με την υπαγωγή του Συμμαχικού Στρατηγείου υπό το ΓΕΕΘΑ, αποδεσμεύτηκε από τις συμμαχικές δραστηριότητες.

Το κτίριο του Στρατηγείου ολοκληρώθηκε το 1968 και είναι διακοσμημένο με μνημεία από την Ελληνική ιστορία. Στο προαύλιό του υπάρχουν τα ηρώα της Ι Μεραρχίας Πεζικού και του 4ου Συντάγματος Πεζικού.

Στην είσοδο και το κεντρικό κλιμακοστάσιο εκτίθενται αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων και στηλών. Μακεδονικά όπλα και μαρμάρινα γλυπτά συνθέτουν την εικόνα της αιωνιότητας της αποστολής και των αγώνων του Ελληνικού Έθνους.

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr