Στην αναστολή επιβολής του ΦΠΑ 24% στην οικοδοµή για δύο χρόνια ακόµη εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο µε στόχο να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθµοί ανάπτυξης και να τονωθούν περαιτέρω οι κατασκευές. Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, ο ΦΠΑ στα ακίνητα έχει «παγώσει» µέχρι τα τέλη του 2022 και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραµείνει «παγωµένος» µέχρι τα τέλη του 2024.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, επικαλούμενη στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, η χώρα µας έχει τη δυνατότητα να αναστείλει εκ νέου τον ΦΠΑ στην οικοδοµή, επισηµαίνοντας ότι η απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση το 2019 ώθησε τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και την κατασκευή καινούργιων.

Από το 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να µειώσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13%, ακόµη και να τον µηδενίσει. Η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώνει σε µόνιµη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρµογή ειδικών µειωµένων συντελεστών, κάτι που θα µπορεί να πράξει η ελληνική κυβέρνηση εφόσον οι δηµοσιονοµικές συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό που έχει σηµασία, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, είναι ότι πλέον η χώρα µας µπορεί να προχωρήσει όποτε αυτή κρίνει στην εφαρµογή µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ.

Σηµειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδµητων ακινήτων. Από τον Ιανουάριο του 2025 και εφόσον παραταθεί για τα επόµενα δύο χρόνια, ο ΦΠΑ στα νεόδµητα µπορεί να περιορισθεί είτε στο 13% είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα ακολουθώντας το παράδειγµα του Λουξεµβούργου που έχει µηδενικό συντελεστή.

Λ.Ε. thessaliaeconmy.gr