Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού €5 εκατ. έχει ξεκινήσει να υλοποιεί στη Θεσσαλία η θυγατρική της I. Schroeder KG, βιομηχανία κονσερβοποιίας ΕΛΒΑΚ, ο τζίρος της οποίας έκλεισε το 2020 περίπου στα €32 εκατ., αυξημένος συγκριτικά με το 2019, όπου έκλεισε περίπου στα €28 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που δραστηριοποιείται κυρίως στο PL χωρίζεται σε δύο μέρη:

• το πρώτο, ύψους €2 εκατ., εκπονείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά σε ανανέωση και αυτοματοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα και με τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου

• το δεύτερο μέρος ανέρχεται στα €3 εκατ. και είναι σε αναμονή έγκρισης. Αφορά στη δημιουργία υποδομών και μηχανολογικού εξοπλισμού για την επεξεργασία νέων προϊόντων, όπως ακτινίδια και δαμάσκηνα ελληνικής προέλευσης.

Η ΕΛΒΑΚ υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου σύμβαση σύνδεσής της με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, project το οποίο ανέρχεται σε €500 χιλ. και θα χρηματοδοτηθεί με ιδία κεφάλαια κατά 25%. "Η μετάβαση της παραγωγικής μονάδας στη χρήση του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο της οικολογικής φιλοσοφίας της εταιρείας, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης", υπογραμμίζει η βιομηχανία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η βιομηχανία με έδρα την Λάρισα, διατηρεί συνεργασία μόνο με την Σκλαβενίτης, όπου διαθέτει μαρμελάδες και κομπόστες υπό το brand Φαλάνη, που είναι και τα μοναδικά branded προϊόντα που κυκλοφορεί στην αγορά, ενώ έχει ξεκινήσει συζητήσεις και με άλλες μεγάλες αλυσίδες για να επεκταθεί και στην εγχώρια λιανική. 

Οικονομικά στοιχεία

(σε €χιλ.)

Κύκλος εργασιών

2019: 27.674

2018: 26.119

Μεταβολή: 5,95%

Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων

2019: 522

2018: 1.327

Μεταβολή: (60,64%)

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2019: 120

2018: 844

Μεταβολή: (85,76%)

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλλα Aυγουστάκη FnB)