Με ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το 2025 και στρατηγική που εστιάζει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή, τις υποδομές αποθήκευσης, την ψηφιοποίηση και τις τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κυρίαρχου παίκτη στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας με ταυτόχρονη ενίσχυση της μετοχική αξία της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές ότι η εταιρεία στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2025, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει με προσαρμοσμένα EBITDA 453 εκατ. ευρώ, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ.

Όπως σημείωσε τα μεγέθη της Επιχείρησης παρουσιάζουν μια υποχώρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στοιχείο που χαρακτήρισε εποχικό και απέδωσε στην χαμηλή στάθμη των υδροηλεκτρικών, την χαμηλή απόδοση των αιολικών στην Ρουμανία αλλά και τα χαμηλότερα έσοδα στην διανομή λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης συστήματος.

Τόνισε πάντως ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη φέτος, σημειώνοντας πως το ανθεκτικό  μοντέλο της Επιχείρησης αποδίδει σε κάθε συγκυρία και θα αποδώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα. Την βελτίωση των αποτελεσμάτων θα οδηγήσουν η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αλλά και η απόσυρση μονάδων που λειτουργούν επί ζημία καθώς επίσης και η ανάπτυξη των δικτύων. Για το σύνολο της οικονομικής χρήσης, η ΔΕΗ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση μερίσματος στα 60 λεπτά ανά μετοχή, από 40 λεπτά πέρυσι, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της μετοχής της.

Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Παράλληλα στην προσεχή γ.σ των μετόχων η διοίκηση θα προτείνει την έγκριση ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Η εταιρεία ήδη κατέχει το 6% του μετοχικού της κεφαλαίου και σχεδιάζει να αποκτήσει επιπλέον 4%, φτάνοντας στο 10%, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη μέσω πιθανής παραχώρησης -σε επόμενο στάδιο- του πακέτου σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου. Η ΔΕΗ στοχεύει σε 11,8 GW ΑΠΕ έως το 2027, από 6,2 GW σήμερα, προσθέτοντας 5,5 GW μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Ήδη 700 MW προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Πέρα από τις ΑΠΕ, η ΔΕΗ επενδύει σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι σταθμοί BESS Μελίτη 1 και Πτολεμαΐδα 4, συνολικής ισχύος περίπου 100 MW και στόχο τα 600 MW την περίοδο 2025-2027. Ενδεικτικό στοιχείο της στρατηγικής που ακολουθεί  είναι και το φωτοβολταϊκό mega-project στη Μεγαλόπολη (490 MW), του οποίου η δεύτερη φάση (125 MW) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ενώ η τρίτη φάση (240 MW) αναμένεται να υλοποιηθεί το 2026. Σε ότι αφορά νέες κινήσεις, ερωτηθείς

Η ενεργειακή μετάβαση όπως τόνισε αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της στρατηγικής της ΔΕΗ που συνοδεύεται από την πολιτική της απολιγνητοποίησης η οποία θα οδηγήσει στο σβήσιμο όλων των φουγάρων το 2026.

Τηλεπικοινωνίες και broadband

Η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διαφοροποίηση της ΔΕΗ. Ήδη το δίκτυο οπτικών ινών FTTH έχει φτάσει τα 948.000 νοικοκυριά, με στόχο τα 1,5 εκατ. έως το τέλος του 2025. Έμφαση δίνεται στις  υπηρεσίες broadband, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες εμπορικά εντός του β’ εξαμήνου, μόνο στη λιανική και χονδρική αγορά και όχι στην κινητή τηλεφωνία.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, διαθέτοντας 3.267 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία – μια αύξηση 31% σε σχέση με πέρυσι.

Η προμήθεια

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση και τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο 50% στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση όπως αναφέρθηκε χθες αυξήθηκε κατά 1,8% στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία παρέμεινε σταθερή. Εκεί, η ΔΕΗ έχει παρουσία και μερίδιο αγοράς 16%, με ενίσχυση των δραστηριοτήτων χάρη στο θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Για την αγορά ηλεκτρισμού ο κ. Στάσσης δήλωσε στις ερωτήσεις των αναλυτών ότι χαρακτηρίζεται από υγιή ανταγωνισμό ενώ σχολιάζοντας την πορεία των σταθερών τιμολογίων μίλησε για αύξηση της ωριμότητας των καταναλωτών και δεν απέκλεισε περεταίρω συγκέντρωση στο κλάδο της προμήθειας.

Σε ότι αφορά την επέκταση της εταιρείες εκτός Ελλάδας εκτός από την Ρουμανία όπως αναφέρθηκε συνεχίζονται δυναμικά οι προσπάθειες επέκτασης της ΔΕΗ στις αγορές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας.

Στον τομέα της διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), οι επενδύσεις ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ (+24%), με την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών να φτάνει το 14% στην Ελλάδα και το 57% στη Ρουμανία. Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας με τη ΡΑΑΕΥ στο θέμα του WACC όπου ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Mαριάννα Τζάννε, newmoney.gr