Μετά από τις αλλεπάλληλες αναβολές το Υπ. Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει σήμερα να επανεκκινήσει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ». 

Μια επανεκκίνηση που θα γίνει όμως τμηματικά. Έτσι από τις 8 σήμερα το πρωί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πύλη exoikonomisi. ypen.gr, οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Θεσσαλίας, της Αν. Μακεδονίας - Θράκης, της Κ. Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Δυτ. Ελλάδας. 

Στις 26 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για Πελοπόννησο, Στ. Ελλάδα, Δυτ. Μακεδονία, Ιόνιο, Β. Αιγαίο και Κρήτη και μόνο στις 2 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για Αττική και Νότιο Αιγαίο. 

Με την τμηματική υποβολή των αιτήσεων αλλά και με τη διαβεβαίωση που παρείχε ότι επιπρόσθετοι πόροι θα γίνουν διαθέσιμοι σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, το ΥΠΕΝ προσδοκά πως θα αποφορτίσει την πίεση του άγχους που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας από τους υποψηφίους και δεν θα χρειαστεί η πλατφόρμα να δοκιμάσει τα όρια των δυνατοτήτων της.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας αν και τα χρήματα για τις επιδοτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο φτάνοντας τα 18 εκατ., επειδή έχει αυξηθεί το ποσό της επιδότησης από 15.000 σε 25.000 ευρώ, θα ωφεληθούν λιγότερες κατοικίες.

 Όπως υπολογίζεται περίπου 2.000 κατοικίες στη Θεσσαλία θα τύχουν της επιδότησης, ενώ αναμένονται πάνω από 15.000 αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων. 

Συνολικά πάντως το πρόγραμμα θα επιδοτήσει περί τις 40.000 κατοικίες καθώς θα διατεθούν 225 εκατ. πόροι που μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσουν τα 400 έως 500 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Νούλης (Ελευθερία)