Μέσα σε κλίμα πόλωσης, με τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διοίκηση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η συγκρότηση σε Σώμα του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου Λάρισας “Θεσσαλικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας” (ΘΕΚΑΚΕ).

Αιτία, η πρωτοβουλία της διοίκησης του φορέα (Γιαννακόπουλος, Παπαλέξης) να δημιουργηθεί από το Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Αναπτυξιακής, κέντρο υποβολής δηλώσεων των αγροτών γνωστή και ως Πύλη ΟΣΔΕ.

Η αντίδραση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Αδάμ, Ζάρκος) υπήρξε έντονη στο θέμα της Πύλης την οποία και καταψήφισαν.

Την κατήγγειλαν δε ως μία πρωτοβουλία η οποία είναι αντίθετη με τους σκοπούς του Επιμελητηρίου και το περιεχόμενο της Αναπτυξιακής εταιρίας, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν προσφέρονται σε μέλη του Επιμελητηρίου αλλά σε αγρότες, εγείροντας έτσι ερωτήματα αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου. 

Μάλιστα από κύκλους της αντιπολίτευσης τέθηκαν για το θέμα και άλλα ερωτήματα όπως: “με τίνος λεφτά θα γίνει η επένδυση;” “ποιος θα αναλάβει την ευθύνη λάθους και πιθανής αποζημίωσης των αγροτών;”  κ.α.

Από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίχτηκε ότι οι δηλώσεις αγροτών θα φέρουν έσοδα στο Επιμελητήριο Λάρισας και θα προσελκύσουν νέα μέλη καθώς ο Αγροτικός Τομέας βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ανασυγκρότησης της χώρας.

Η αγορά των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο νομό Λάρισας καταγράφει ετήσιο τζίρο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δραστηριοποιούνται σε αυτή 18 επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με ειδικές άδειες τις οποίες χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ήδη από την πλευρά του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει μεταγραφές στελεχών για την στελέχωση της Αναπτυξιακής εταιρίας, με επιχειρήσεις του χώρου να κάνουν λόγο για “αφαίμαξη υπαλλήλων” από άλλες υφιστάμενες Πύλες.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι υπέρ της δημιουργίας της Πύλης ΟΣΔΕ του Επιμελητηρίου Λάρισας δεν ψήφισαν όλα τα μέλη της πλειοψηφίας, ενώ οι περισσότεροι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα διοίκηση της Αναπτυξιακής με αποτέλεσμα η τελική συγκρότηση του του Δ.Σ. να γίνει και από μη εκλεγμένα μέλη. 

Υπέρ της δημιουργίας Πύλης ΟΣΔΕ ψήφισαν:

Από την παράταξη Γιαννακόπουλου:

Τμήμα Εμπορίου:  Οικονόμου Δημήτριος, Μάνης Στέργιος και Τσιαπλές Γιώργος.

Τμήμα Μεταποίησης:   Γιαννακόπουλος Σωτήρης, Ζαμπούρας Ευθύμιος, Καγκελάρης Νικόλαος και Δημητρίου Λάζαρος.

Τμήμα Υπηρεσιών:     Τζήκα Καλλιόπη, Ακριβούλη Ζωή, Γιακουβής Χρήστος και Ντάγκας Νικόλαος

Από την παράταξη Παπαλέξη:

Τμήμα Εμπορίου:         Σάρρος Μανώλης

Τμήμα Μεταποίησης:   Ζησάκης Γιάννης

Τμήμα Υπηρεσιών:      Παπαλέξης Δημήτρης, Τερζούδης Χρήστος.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής συμμετέχουν:

-       Παπαλέξης Δημήτρης (πρόεδρος Αναπτυξιακής)

-       Μπανταβής Βασίλης (μη μέλος του Δ.Σ)

-       Σάρρος Εμμανουήλ

-       Οικονόμου Δημήτρης

-       Γκουντόπουλος Γρηγόρης (μη μέλος του Δ.Σ)

-       Παλογιάννης Δημήτρης ( (πρόεδρος Ε.Β.Ε.)

-       Δάσιου Σταυρούλα (εκπρόσωπος Εμπορικών Συλλόγων)._

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr