Σε διαδικασία βελτιστοποίησης του capacity του εργοστασίου της στον Βόλο είναι η ΈΨΑ, προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ (τη συσκευασία κουτιών αλουμινίου) για λογαριασμό της PepsiCo Hellas, μετά την απόφαση την πολυεθνικής για επαναπατρισμό της παραγωγής στην Ελλάδα. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τις €300 χιλ.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Η παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ έχει ήδη ξεκινήσει από μέσα Μαρτίου και η έναρξή της έγινε με την ΗΒΗ πορτοκάλι, με νέα βελτιωμένη φόρμουλα. Σταδιακά θα ακολουθήσει η παραγωγή όλων των προϊόντων του χαρτοφυλακίου της PepsiCo Hellas, που περιλαμβάνει την ΗΒΗ λεμόνι, μπλε πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό, σόδα και σόδα λεμόνι, σε νέες συσκευασίες. ΤΟ CAPACITY Σημειώνεται ότι η γραμμή εμφιάλωσης της ΕΨΑ σε full capacity, μπορεί να παράξει 14.000 κουτιά την ώρα, ενώ υποστηρίζεται από δύο βάρδιες. Όπως είχατε διαβάσει στο FnB Daily, η παραγωγή αναψυκτικών για τρίτους αν και αντιπροσωπεύει μονοψήφιο ποσοστό του κύκλου εργασιών της ΕΨΑ αποτελεί κερδοφόρο τομέα δραστηριότητας για την εταιρεία, καθώς δεν επωμίζεται το κόστος πώλησης των προϊόντων. Θυμίζουμε ότι στις εγκαταστάσεις της παράγεται και το τσάι της Μασούτης.

OI EKTIMHΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Στο τετράμηνο η ΕΨΑ τρέχει με ανάπτυξη άνω του 30% σε αξία και 20% σε όγκο, πορεία την οποία ευνόησε ο ζεστός χειμώνας, ενώ η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών προσβλέπει σε ένα δυνατό καλοκαίρι σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αναψυκτικών. Μάλιστα, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχιστεί, τότε ο τζίρος του 2023 είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από €1 εκατ., συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ & ΑΦΡΙΚΗ

Τα προϊόντα της ΕΨΑ εξάγονται σε πάνω από 35 χώρες, με τη βιομηχανία της οικογένειας Τσαούτου να εστιάζει στο άνοιγμα νέων αγορών και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών στο υπάρχον δίκτυο. Όπως πληροφορείται το FnB Daily, το δίκτυο της ΕΨΑ διευρύνεται στην Ευρώπη, ενώ ανοδικά κινείται η Αφρική (με βασική αγορά την Λιβύη). Επιδίωξη για φέτος είναι να εντείνει τις τοποθετήσεις στην Σαουδική Αραβία, αγορά στην οποία μπήκε πιο δυναμικά. Προς ώρας οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της ΕΨΑ, με τη διοίκηση να στοχεύει αυτό το ποσοστό να ενισχυθεί και να ξεπεράσει το 30% σε βάθος πενταετίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις κύριες αγορές ξεχωρίζουν: • το Κουβέιτ • η Κίνα • η Αμερική • η Αυστραλία

Στέλλα Αυγουστάκη FnB Daily