Για 12 ολόκληρα χρόνια το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, Γ. Πάσχας, ο οποίος είχε δανειοδοτηθεί με εσωτερικά τραπεζικά δάνεια ύψους 800.000 ευρώ, απέφευγε συστηματικά και με διάφορες μεθόδους να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Έστω και με τεράστια καθυστέρηση κινητοποιήθηκε τελικά η Δικαιοσύνη και ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας τού άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, αλλά και για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Πρόκειται για εκκωφαντική ιστορία ενδοτραπεζικής ομερτά αλλά και συστηματικής αναλγησίας συναδέλφων του και προϊσταμένων του στο τραπεζικό σύστημα από τη στιγμή που σε αυτόν τον άνθρωπο επιτρεπόταν επί 12 συνεχή έτη, δηλαδή κατά τη διάρκεια όλης της κρίσιμης περιόδου των μνημονίων, να αποφεύγει την αποπληρωμή των οφειλών του την ώρα που στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες δανειολήπτες εκτός των συστηματικών μπαταχτσήδων γονάτισαν για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται, προφανώς, για σκανδαλώδη υπόθεση, την οποία εξέθρεψε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα μέσα από τους μηχανισμούς που διαθέτει. Μηχανισμοί που επιτρέπουν σε τέτοιου τύπου μπαταχτσήδες να επιβιώνουν.

Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να «μετακομίσει» από μία συστημική τράπεζα, την Εθνική, στον θεσμικό φορέα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Και διερωτάται ο αφελής πολίτης: τι συνέβη και το συγκεκριμένο στέλεχος πέρασε από όλα τα φίλτρα αξιολόγησης για να τοποθετηθεί ως προϊστάμενος διεύθυνσης στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 70 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ελέγχονται από την εισαγγελία διαφθοράς για ανάλογες δανειοδοτήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.  

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ. Πάσχα συνδέονται με τρία δάνεια που φέρεται να έλαβε, ενδοϋπηρεσιακά, από την Εθνική Τράπεζα, τα οποία μαζί με τους τόκους αγγίζουν περίπου το ποσό των 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δάνεια αυτά ενεκρίθησαν το 2007 χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, ενώ μέχρι στιγμής φαίνονται να μην εξυπηρετούνται.  Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583, ένα 119.053 και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς να αποπληρώνεται κανένα εξ αυτών.

Τα αδικήματα αφορούν τόσο -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- το στέλεχος της τράπεζας που φέρεται να έλαβε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Το τραπεζικό στέλεχος, το οποίο φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορείται ότι με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα πέτυχε να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.

Στην ανωμοτί εξέτασή του, ο κ. Πάσχας υποστήριξε πως τα εν λόγω δάνεια που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του δεν αποτελούσαν προσωπική του επιλογή, αλλά παρασχέθηκαν ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Η υπόθεση θα ανατεθεί σε ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες όλους τους εμπλεκομένους.

Απάντηση Γ. Πάσχα για την υπόθεση

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

Zougla.gr