Ο ΕΦΚΑ εκπέμπει SOS, λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας και η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους, προκειμένου να ενισχύει άμεσα το υπερ-Ταμείο. Το Μαξίμου καταλήγει σε λύση που εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση και τακτοποίηση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα προς τους οφειλέτες. Το προς επεξεργασία κυβερνητικό σχέδιο, που θα τεθεί προς εξέταση από τους Θεσμούς, αφορά μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και προβλέπει εξόφληση μέχρι και σε 120 δόσεις.

Το σκεπτικό όσων επεξεργάστηκαν τη νέα αυτή ρύθμιση, έχει ως βασικό κριτήριο, την εξασφάλιση-κατοχύρωση της «απρόσκοπτης» ροής χρημάτων προς το Ταμείο. Η δημιουργία υπόβαθρου ρευστότητας που θα αποτελεί «δοκάρι» υποστήριξης του ΕΦΚΑ, ο οποίος βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ τους τελευταίους μήνες, αποτελεί το ζητούμενο για το ΥΠΟΙΚ και «εκφράζεται» μέσω αυτή της ρύθμισης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που όπως αναφέρθηκε θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των Θεσμών, δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη, να εξοφλήσει τα χρέη του προς τα ταμεία, μέχρι και σε 120 δόσεις. Σημαντικός παράγοντας για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση και στη τελική διαμόρφωση των δόσεων, διαδραματίζει το «παρελθόν» του οφειλέτη- αν για παράδειγμα κατατάσσεται στους αποκαλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές- καθώς επίσης και οι οικονομικές του δυνατότητες.

Οι κύριοι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η κυβερνητική πρόταση, που εξακολουθεί να βρίσκεται προς διαμόρφωση, κινείται σε τρεις κύριους άξονες.

Ο πρώτος και βασικός είναι, όπως προαναφέρθηκε, ότι δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο να πληρώσει τις οφειλές του με 120 δόσεις, με παράλληλη μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής με 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 75%, ενώ αν κάποιος επιθυμεί την εφάπαξ καταβολή της οφειλής, τότε λαμβάνει χώρα ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων.