Τα… πατήματά του μετά τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του Συνεταιρισμού, Νικήτα Πρίντζου, τον περασμένο Μάρτιο, προσπαθεί να βρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ). Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους συνεταιρισμούς-πρότυπα της χώρας μας, με 138 άτομα στο δυναμικό του πέρυσι, ο οποίος, χάρη στη στρατηγική του Νικήτα Πρίντζου, ενός εκ των πιο γνωστών εκπροσώπων του συνεταιριστικού κινήματος, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη μεγεθών και να ξεπεράσει βάρη του παρελθόντος.

Στόχος της νέας Διοίκησης για τη φετινή χρονιά – στην οποία ηγείται ο Στέφανος Διακομής – είναι η διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για ακόμη μία χρονιά. Σημειώνεται ότι, πέρυσι, δεν κατάφερε να επιτευχθεί ο στόχος για τζίρο €20 εκατ., αφού το 2021 έκλεισε για την ΕΒΟΛ στα €17 εκατ., με μικρή πτώση της τάξης του 4,42%. Παράλληλα, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας πίεσαν σημαντικά την κερδοφορία της. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, "στον αγροτικό τομέα, η οργάνωση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους), προσφέροντάς τους αγροτικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στην αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά. Με μεγαλύτερη ένταση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα επικεντρωθεί στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που περνάει ο ευαίσθητος αυτός τομέας την εθνικής μας οικονομίας".

Εκτός από το γάλα, το οποίο είθισται να αγοράζει από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας σε υψηλότερες από τον μέσο όρο τιμές, στις αρχές του μήνα, η ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει σιτάρι εφετινής εσοδείας με 40 λεπτά/κιλό προκαταβολή, αλλά η τελική τιμή θα οριστικοποιηθεί έως τις 30/9/2022. Ο Συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει τις παραλαβές στα κριθάρια, όχι όμως και στα σιτάρια, που εμφανίζουν κανονικές αποδόσεις και είναι, σε πολλές περιπτώσεις, επηρεασμένα από τις βροχές.

Δεύτερος στόχος της ΕΒΟΛ είναι αφενός μεν, η παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας και αφετέρου, η επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της χώρας. "Πεποίθησή μας είναι ότι, το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι ευοίωνο, παρά την οικονομική ύφεση της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς και τούτο, διότι στηριζόμαστε στα ποιοτικά μας προϊόντα και στην αποδοχή αυτών από το ευρύ καταναλωτικό κοινό", σημειώνεται.

Οικονομικά στοιχεία

Κύκλος εργασιών

2021: 17.023

2020: 17.810

Μεταβολή: (4,42%)

Μικτό αποτέλεσμα

2021: 3.220

2020: 4.237

Μεταβολή: (24%)

Αποτελέσματα

προ φόρων

2021: 534

2020: 2.027

Μεταβολή: (73,65%)

Αποτελέσματα

μετά από φόρους

2021: 433

2020: 1.811

Μεταβολή: (76,1%)

Μάκης Αποστόλου Fnb Daily