Με υψηλές τιμές ενοικίασης, αλλά και με ερωτήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για την πανδημία (π.χ. πιθανή καραντίνα, τηλεκπαίδευση κ.λπ.), εξελίσσεται φέτος η δραστηριότητα της εύρεσης φοιτητικής στέγης για χιλιάδες νοικοκυριά. Σε σχετική έρευνα, η Geoaxis, πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμητών ακινήτων, αναφέρει ότι οι φετινές τιμές ενοικίασης είναι αυξημένες κατά σχεδόν 13% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, πρόκειται για τον μέσο όρο, καθώς στην περίπτωση της πόλης του Βόλου η αύξηση ξεπερνάει το 16% (5,56 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως). Αντίστοιχα, στην Αθήνα, η άνοδος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αγγίζει το 15%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 6,35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, μέσης ηλικίας 42 ετών και επιφάνειας 63 τ.μ. Πρόκειται για τυπικά χαρακτηριστικά μιας φοιτητικής κατοικίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα 50 ετών και 55 τ.μ. αγγίζει τα 6 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 12,6%, ενώ στην Πάτρα η αύξηση των ενοικίων διαμορφώνεται σε 11% (5,68 ευρώ/τ.μ.). Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αύξηση είναι της τάξεως του 13,8% (5,93 ευρώ/τ.μ.), ενώ στην Κομοτηνή οι τιμές φέτος είναι υψηλότερες κατά 8% σε σχέση με το 2020, με τη μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται σε 5,88 ευρώ/τ.μ.

Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία της Geoaxis από το 2017 και μετά. Η μέση αύξηση των ενοικίων στις εν λόγω πόλεις αγγίζει το 26%, δείγμα του πόσο πιο δύσκολο είναι να σπουδάσει ένας φοιτητής μακριά από τη γενέτειρά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, η αύξηση των ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων αγγίζει το 31%, με τη μέση τιμή να έχει εκτοξευθεί από τα 4,84 ευρώ/τ.μ. που βρισκόταν το 2017 σε 6,34 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Με τον τρόπο αυτό καταρρίπτεται και το επιχείρημα πολλών παραγόντων της αγοράς, ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνονται για την εκτόξευση των ενοικίων, μιας και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ακριβώς όταν μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr