Επιχείρηση άσκησης επιρροής στην Επ. Κεφαλαιαγοράς σκιαγραφούν τα e-mail που έφερε στο φως η PWC. Οι ελεγκτές έγιναν «φιλικοί» και το μήνυμα προς την εταιρεία ήταν «Βοηθήστε μας, να σας βοηθήσουμε». Τι γράφει το πόρισμα για τα 80.000 ευρώ.

Μια οργανωμένη εκστρατεία συγκάλυψης και παρεμπόδισης των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie, και μάλιστα με υποψίες για ενδεχόμενη απόπειρα μη νόμιμης πληρωμής, περιγράφεται στο ενδιάμεσο πόρισμα της PWC που έχει παραδοθεί στην τακτική ανακρίτρια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και προκύπτουν από τα μηνύματα που αντάλλασσε με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο συνεργάτης του, Ν.Σ., στην επιχείρηση άσκησης επιρροής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δύο τότε υπουργοί και δύο βουλευτές. Από το πλήρες κείμενο του πορίσματος προκύπτει ότι οι ελεγκτές της PWC αφιερώνουν ολόκληρο κεφάλαιο στο θέμα, με τίτλο «Ενδείξεις προσπαθειών συγκάλυψης και παρεμπόδισης ελέγχων», στο οποίο εντάσσεται και ειδικό υποκεφάλαιο με τίτλο «Υποψίες για ενδεχόμενη απόπειρα μη νόμιμης πληρωμής», το οποίο αναφέρεται στη διαδρομή ποσού 80.000 ευρώ.

Ειδικότερα, αφού προηγήθηκαν παρεμβάσεις υπέρ της Folli Follie, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ν.Σ. στα μηνύματά του, από δύο υπουργούς και δύο βουλευτές, και ενώ, πάντα κατά την ίδια αφήγηση, είχαν δοθεί οδηγίες από το Μαξίμου για «συνδρομή» από πλευράς κυβερνητικών στελεχών στην εταιρεία, ακολούθησαν εξελίξεις που δείχνουν ότι, στο βαθμό που είναι ακριβής η αφήγηση του Ν.Σ., απέδωσε καρπούς η πολιτική παρέμβαση προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο μήνυμά του ο Ν.Σ. προς τον Τζ. Κουτσολιούτσο, έγινε «έκτακτη επίσκεψη» της Ε.Κ. στα γραφεία της εταιρείας και οι ελεγκτές ήταν «συνεργάσιμοι και φιλικοί». Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνεται στο μήνυμα, ζήτησε από τα στελέχη της εταιρείας «ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ» να πάνε στην Επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα ελέγχων και να καταθέσουν εγγράφως όσα στοιχεία ζητηθούν από την Ε.Κ.

Σε αυτό το σημείο, πάντα κατά την αφήγηση του συνεργάτη του Τζ. Κουτσολιούτσου, ο πρόεδρος της Ε.Κ. δήλωσε «είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και αυτό έχει φανεί, αρκεί να τους βοηθήσουμε και εμείς». Και πρόσθετε ότι «δεν έχουμε, κάνοντας αυτά, να ανησυχούμε άμεσα για κάτι» («η φράση αυτή είναι δική του», σημειώνει ο Ν.Σ.). Αυτή η αφήγηση, στο βαθμό βέβαια που μπορεί να διασταυρωθεί και με άλλα στοιχεία και μαρτυρίες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία για την άσκηση πολιτικής επιρροής μετέτρεψε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια υπηρεσία ασυνήθιστα φιλική προς μια ελεγχόμενη εταιρεία.

Η διαδρομή των 80.000 ευρώ

Σε άλλο e-mail του ίδιου προσώπου, το οποίο έχει ήδη γίνει γνωστό, αναφέρεται το αίτημα ενός «συμβούλου» κάποιου εκ των υποστηρικτών (πολιτικών προσώπων) να καλυφθούν «κάποιες ανάγκες» και σημειώνεται σε παρένθεση ο αριθμός 80 (σ.σ.: προφανώς αναφέρεται σε ποσό 80.000 ευρώ). Όπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο του πορίσματος και όσα αναφέρονται στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Υποψίες για ενδεχόμενη απόπειρα μη νόμιμης πληρωμής», οι ελεγκτές της PWC αναζήτησαν τη διαδρομή του χρήματος και διαπίστωσαν ότι πράγματι, έχει καταγραφεί μια εκροή 80.000 ευρώ.

Όπως σημειώνεται, σε ατζέντα που βρέθηκε στο ταμείο της εταιρείας υπάρχει καταχώρηση ποσού που σημειώνεται ότι διατέθηκε στον Ν.Σ. με τις ενδείξεις «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ». Επίσης, στο σκληρό δίσκο υπολογιστή του ταμία της εταιρείας βρέθηκε εγγραφή ποσού 80.000 ευρώ, που χρεώνεται στα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σε συνέντευξη με τους ελεγκτές, ο Ν.Σ. ανέφερε ότι όντως υπήρξε κάποιο αίτημα από πολιτικό πρόσωπο (βουλευτής) για 80.000 ευρώ, αλλά δεν θυμόταν αν επρόκειτο για πληρωμή μετρητών ή κάποια φιλανθρωπική δωρεά. Αρνήθηκε ότι τελικά έγινε πληρωμή μετρητών και ισχυρίσθηκε ότι ήταν κάποια χορηγία σε οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια του βουλευτή.

Τα πλαστά βιβλία και η ενδείξεις για κατάχρηση αγοράς

Το ογκώδες πόρισμα επιβεβαιώνει ότι η απάτη με τα χαλκευμένα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie είχε μεγάλη έκταση και διάρκεια. Τουλάχιστον για την περίοδο από το 2007 μέχρι και το 2017 τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ήταν ψευδή και παραπλανητικά, ενώ οι εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες στην Ασία λάμβαναν καταγράφονταν ήδη από το 2001.

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών, που παρουσίαζαν «φουσκωμένα» τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, ήταν να παρουσιάζει διαχρονικά ανοδική πορεία η μετοχή. Οι κ.κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Γεώργιος Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004 - 2017. Από το 2001, η εταιρεία έχει διανείμει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. ευρώ και ο Γ. Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ.

Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δύο μέτοχοι και κορυφαία διοικητικά στελέχη της Folli Follie από συναλλαγές για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι συντελέσθηκε κατάχρηση αγοράς. Σημειώνεται ότι το αδίκημα αυτό τιμωρείται από τη νομοθεσία με κάθειρξη έως δέκα ετών όταν το περιουσιακό όφελος ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε από ελέγχους στη θυγατρική στην Ασία ότι είχαν εκτελέσει και αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Οι αγορές των μετοχών από τρίτους πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία από τις περιπτώσεις η αγορά των μετοχών φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό, διαπιστώνουν οι ελεγκτές, είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των ως άνω μετοχών, που χρονικά φαίνεται να πραγματοποιείται μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διαπιστώθηκε ότι είχαν υπό τον δικό τους έλεγχο και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνταν στο όνομα τρίτων. Στα γραφεία της Folli Follie εντοπίστηκαν αντίγραφα 21 καταθετηρίων εγγράφων στα οποία φαίνεται να κατατίθενται σε λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας ποσό 6,49 εκατ. ευρώ. Έχουν εντοπισθεί, επίσης, παρόμοια έγγραφα για καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των δύο ανδρών συνολικού ύψους 23,2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, έχουν εντοπισθεί έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προχώρησαν σε αγορά σημαντικού αριθμού μετοχών της εταιρείας μέσω των προσωπικών τους χρηματιστηριακών λογαριασμών κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2011, περίοδο όπου άρχισαν οι συζητήσεις για πιθανή εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry. Το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε για την επικείμενη εξαγορά προς το τέλος του 2012.

Νώντας Χαλδούπης businessdaily.gr