Αναγκασμένοι να δίνουν εξηγήσεις από το εξωτερικό, όπου βρίσκονται, είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα του Folli Follie Group. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και οι δύο διοικητικοί ηγέτες και βασικοί μέτοχοι του ελληνικού ομίλου έτυχε να είναι σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι πέραν του Ατλαντικού και από εκεί απάντησαν στην έκθεση-ρουκέτα του fund QCM. H μετοχή της εταιρίας μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης έκλεισε με βαριές απώλειες 30% χάνοντας το 300 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της (χθες η αξία της εταιρίας ήταν 700 εκατ. ευρώ)

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην Αθήνα, αν και εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό κάποιος από τους δύο να δώσει το «παρών» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει καλέσει για διεξοδική συζήτηση τους εκπροσώπους των Folli Follie. Το πότε ακριβώς θα γίνει η συνάντηση στα γραφεία της εποπτικής Αρχής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πάντως, η απουσία και των δύο στο εξωτερικό φαίνεται να ερμηνεύει δύο από τα ερωτήματα που είχαν διατυπωθεί από στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς και αναλυτές.

Τα ερωτήματα αυτά αφορούσαν τη σχεδόν δωδεκάωρη καθυστέρηση που υπήρξε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη, πιο διεξοδική απάντηση της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι η δεύτερη απάντηση αντίκρυσε πρώτα το φως της δημοσιότητας από τα μέσα ενημέρωσης και μετά από μισή ώρα βγήκε στην ιστοσελίδα του χρηματιστηρίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από πλευράς των εποπτικών Αρχών της κεφαλαιαγοράς γίνεται έλεγχος των λογιστικών καταστάσεων παρελθόντων ετών, ενώ κατά μία εκδοχή έχει ζητηθεί από την επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) να εκφράσει γνώμη για την ποιότητα του Έλληνα ορκωτού από τις παρατηρήσεις του οποίου δεν προκύπτει κανένα γκρίζο σημείο για την περυσινή χρήση των Folli Follie.

Θα υπάρξουν διαδοχικά χτυπήματα από το QMC

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι το αμερικανικό fund θα κλιμακώσει την επίθεσή του κατά της ελληνικής εταιρείας. Άλλωστε το ίδιο το QCM fund έχει πει ότι θα υπάρξει αιχμηρή, ακριβής και συντριπτική απάντηση.

Άλλωστε, όπως τονίζεται από ανθρώπους της αγοράς, είναι συνήθης τακτική τους να επιχειρούν συντονισμένα και διαδοχικά «χτυπήματα» σε εταιρείες που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο στόχαστρό τους.

Τα Folli Follie, αφού αρχικά έκαναν λόγο για ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία, για τα οποία θα προσφύγουν νομικά κατά του fund, στη συνέχεια απάντησαν στις αιτιάσεις που εκείνο έχει διατυπώσει.

Μέσα από την απάντηση της εταιρείας προκύπτει ότι το δίκτυο σημείων πώλησης λιανικής έχει μειωθεί από 634 το 2016 σε 587 στα τέλη του 2017. Η εν λόγω μείωση για 47 σημεία πώλησης δεν περιλαμβάνεται στις λογιστικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τη χρήση του 2017. Ωστόσο, στην ενημέρωση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προς τους αναλυτές, έγινε λόγος για μείωση του δικτύου κατά 40 καταστήματα.

Ο εκνευρισμός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου  

Σε εκείνη την τηλεσυνδιάσκεψη, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, ορισμένοι από τους παριστάμενους αναλυτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη συζήτηση ο διευθύνων σύμβουλος. Τουλάχιστον για κάποιους από τους αναλυτές, φάνηκε να υπάρχει εκνευρισμός από την πλευρά του και ένα είδος άρνησης να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες από τις διάφορες ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν και νέες, ακόμη πιο πειστικές, απαντήσεις από την πλευρά του Folli Follie Group, έτσι ώστε να αντικρουστούν οι θέσεις που έχει εκφράσει το αμερικανικό fund. Κυρίως σε ό,τι αφορά την λογιστική αποτύπωση των δεδομένων για τη δραστηριότητα του ομίλου στις ασιατικές αγορές και ειδικά στην Κίνα.

Από τη δεύτερη και διεξοδικότερη απάντηση των Folli Follie δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση στα όσα ανέφερε το QCM, το οποίο και αμφισβήτησε την κερδοφορία, τα έσοδα, αλλά ακόμη και τα ταμειακά υπόλοιπα του ομίλου.

Ο γρίφος με την αναιμική μερισματική πολιτική

Πέραν τούτων, είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα σημαντικά κέρδη σε επίπεδο ομίλου, η μερισματική του πολιτική είναι εξαιρετικά φτωχή.

Αρχής γενομένης από το 2009 έως και το 2017, η ενοποιημένη καθαρή κερδοφορία των Folli Follie διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα τα κεφάλαια που επιστράφηκαν στους μετόχους είναι κατά τι μικρότερα των 80 εκατ. ευρώ, τα οποία και διανεμήθηκαν με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου το 2010, το 2014 και το 2015. Για την φετινή χρήση, τα Folli Follie δεν θα μοιράσουν μέρισμα, καθώς η μητρική εταιρεία παρουσίασε ζημιογόνα αποτελέσματα, κάτι που έχει συμβεί τις περισσότερες φορές στη διάρκεια της εννιαετούς κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Αν και ο όμιλος των Folli Follie, που είναι και ο επίσημος προμηθευτής αθλητικού υλικού των εθνικών ομάδων μπάσκετ Ελλάδος ανδρών και γυναικών, στο πλαίσιο των χορηγικών του προγραμμάτων, έχει στο ταμείο του 446,3 εκατ. ευρώ, εντούτοις έχει λάβει απόφαση και για νέο ομολογιακό ύψους 300 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά, το οποίο μπορεί να είναι είτε ομολογιακό κοινό είτε μετατρέψιμο σε μετοχές.

Τον Οκτώβριο του 2017, τα Folli Follie εξέδωσαν 4ετές ομολογιακό συνολικού ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (125 εκατ. ευρώ), με ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι 3,25%. Η έκδοση αυτή έγινε με την αιγίδα της Credit Suisse και της UBS.

Εκτός αυτού, τον Ιούλιο του 2014, ο ελληνικός όμιλος εξέδωσε 5ετές μετατρέψιμο ομολογιακό, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,75% και με την τιμή μετατροπής να έχει οριστεί στα… 40,763 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία μετά τη μεγάλη «βουτιά» έχει κλείσει στα 10,74 ευρώ την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018.

Η «τρύπα» με τις συναλλαγματικές διαφορές

Πάντως, στην κατάσταση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης υπάρχει και ένα κονδύλιο ζημιών από συναλλαγματικές διαφορές που ανέρχονται σε 176,9 εκατ. ευρώ. Κάτι που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση των αποτελεσμάτων σε μεταγενέστερες περιόδους…