Επιβαρύνεται διαρκώς η κατάσταση στον εύφορο κάμπο της Θεσσαλίας από τη θάλασσα των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στα Φάρσαλα πρόκειται να χαθούν και άλλες χιλιάδες στρεμμάτων με το φωτοβολταϊκό των 146,1 MW της γαλλικής Akuo Energy, η οποία ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη του τομέα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα βεβαίωση παραγωγού από την ΡΑΕ για ένα τερατώδες ηλιακό πάρκο στον δήμο Φαρσάλων, διάρκειας ισχύος 25 ετών, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασμού της για την επόμενη πενταετία.

Η Akuo Energy αποτελεί μία από τις γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες καθαρής ενέργειας, με παρουσία σε 18 χώρες και μεγάλη εγκατεστημένη βάση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων αλλά και συστημάτων αποθήκευσης σε νησιά όπως η Κορσική, η Καραϊβική κ.α.

Η απώλεια καλλιεργήσιμης γης από φωτοβολταϊκά έχει σημάνει συναγερμό στον θεσσαλικό κάμπο καθώς η αλόγιστη χρήση τους πλήττει βάναυσα την γεωργία και την κτηνοτροφία που αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Ήδη η περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφουγκραζόμενη τους κινδύνους έχει αρχίσει να απορρίπτει φαραωνικά έργα του είδους, με πρόσφατα παραδείγματα μεγάλων φωτοβολταϊκών στην επαρχία Ελασσόνας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr

* φωτογραφία αρχείου