Δύσκολη φαίνεται να είναι η ανάκαμψη για την εστίαση εξαιτίας του Covid-19 αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία Aaron Allen & Associates, υπογραμμίζοντας σε σχετικό report ότι εκατοντάδες εστιατόρια έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης τους τελευταίους τρεις μήνες.».

Με βάση τις εκτιμήσεις μας, πιστεύουμε ότι έως και το 10% όλων των εστιατορίων παγκοσμίως θα εξαφανιστούν, με το 20% ή περισσότερο να διέρχεται μια φάση αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Aaron Allen.

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, οπότε σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση, 2,2 εκατομμύρια από αυτά θα κλείσουν.  Ο κατάλογος των πτωχεύσεων περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τα • Le Pain Quotidien • Garden Fresh Restaurants ενώ αλυσίδες όπως οι TGI Fridays και Cousins Subs δεν θα ανοίξουν αρκετά από τα καταστήματα τους.

ΝΕΟ BUSINESS MODEL

Εν τω μεταξύ, μεγάλες αλυσίδες και τοπικές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό τους μοντέλο – με κάποιες τώρα να προσφέρουν κρέας με το κιλό, γάλα, λαχανικά και ακόμη και χαρτί υγείας.

Τα Panera Bread και Tijuana Flats, για παράδειγμα, πωλούν είδη παντοπωλείου. Το ίδιο ισχύει και για την αλυσίδα Just Salad με έδρα τη Νέα Υόρκη, που άρχισε να παραδίδει είδη παντοπωλείου τον Απρίλιο και έκτοτε έχει επεκτείνει την υπηρεσία σε τμήματα του Μπρούκλιν, του upper Manhattan και των Hamptons. Σκοπεύει να διατηρήσει την υπηρεσία αυτή ακόμη και μετά την πανδημία.

Προς το παρόν, τα εστιατόρια προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να επιβιώσουν με εκπτώσεις και πωλήσεις τροφίμων και πολλοί ιδιοκτήτες μειώνουν το προσωπικό, αλλάζοντας το menu. Ο Manish Mallick, ιδιοκτήτης του ROOH Chicago για παράδειγμα, έχει επί του παρόντος 5 από τους 30 εργαζόμενους, που απασχολούσε στην πλήρη βάρδια πριν από την πανδημία.

Η Ashley Christensen, ιδιοκτήτρια της AC Restaurants. στη Βόρεια Καρολίνα, προσφέρει αρκετά από τα δημοφιλή πιάτα για take away από το κύριο εστιατόριο της στο Raleigh, ενώ έχει κλείσει οριστικά το κατάστημα της με τα burger, Chuck’s.

«Χρειάζονται περίπου 10 και 15 μέρες για να ανοίξει ξανά κάθε εστιατόριο, όσον αφορά την επανεκπαίδευση του προσωπικού, την απολύμανση των πραγμάτων, τη δοκιμή και την επανεξέταση του μενού», λέει η Kaitlyn Goalen, επικεφαλής στην AC Restaurants.

FnB