Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους μπαίνει σε πρώτο πλάνο από τη βιομηχανία απορρυπαντικών Εύρηκα, που έχει διευρύνει τη συνεργασία της με τον όμιλο Σαράντη και εστιάζει στην αύξηση των πωλήσεων κερδοφόρων κατηγοριών και στη διαφύλαξη των μεριδίων που κέρδισε πέρυσι, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας.

Η πανδημία, λόγω της αυξημένης ζήτησης για απορρυπαντικά, καθαριστικά και είδη για την περιποίηση του σπιτιού, ευνόησε τα προϊόντα ΕΥΡΗΚΑ, που ισχυροποίησαν τη θέση τους στο ράφι.

Οι πωλήσεις της Εύρηκα Ελλάς ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 21,5% στα 62,33 εκατ. ευρώ από 51,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η επιχειρηματική οικογένεια Σαρρή, που ηγείται της Εύρηκα, παραμένει προσηλωμένη σε μια φιλική στον καταναλωτή τιμολογιακή πολιτική.

Έτσι οι εκπτώσεις το 2020 ανήλθαν σε 43,6 εκατ. ευρώ σε σύνολο πωλήσεων 105,9 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση σε σύνολο πωλήσεων 88,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πρακτικά, επειδή ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία καταναλωτικών προϊόντων, τα καθαρά του έσοδα από πωλήσεις δηλώνονται χωρίς τις εκπτώσεις επί των πωλήσεων και το τίμημα που καταβάλλεται στους πελάτες. Πρόκειται κυρίως για κίνητρα προώθησης των πωλήσεων, τα οποία καταχωρούνται αφαιρετικά των πωλήσεων.

Τα κέρδη μετά από φόρους τετραπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 6,85 εκατ. ευρώ για τον όμιλο από 1,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και για την εταιρεία διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ από 0,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 2,4 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και σε επίπεδο εταιρείας ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Χαρτοφυλάκιο και συνεργασίες

Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Εύρηκα με τον όμιλο Σαράντη διευρύνεται σταθερά, μετά τη συμφωνία, λίγο πριν την πανδημία, για την παραγωγή των εντομοκτόνων αεροζόλ Teza και Pyrox.

Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στην α’ βιομηχανική περιοχή Βόλου σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 22.500 τ.μ. και λειτουργεί πάνω από 46 χρόνια, παράγοντας πέρα από τη σειρά ΕΥΡΗΚΑ, προϊόντα όπως Topine, Aroxol, Flup, Fresh Air κ.α..

Επίσης εκτός από τη δική της παραγωγή η Εύρηκα συνεργάζεται με άλλες εταιρείες, τις οποίες βοηθά να καθιερώσουν τις δικές τους μάρκες στις αγορές που η ίδια έχει παρουσία, μέσω του δικτύου διανομής που διαθέτει. Ανάμεσά τους είναι τα σήματα Septona, Castania, Vileda, Lactacyd, Algoflash κ.ά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Εύρηκα Ελλάς επέστρεψε μέρος των αποδόσεων που κατέγραψε στους εργαζομένους της και περί τα τέλη Μαρτίου πέρυσι ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 3% των αποδοχών τους.

Στο τέλος του 2020 απασχολούσε 455 άτομα, από 437 ένα χρόνο πριν.

www.bankingnews.gr