Μπορεί ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αφήνει το αποτύπωμα του σε εμβληματικά έργα σε υποδομές και ενέργεια στην Ελλάδα, όπως ο Ε65 στην Θεσσαλία, όμως έχει ρίξει και τα δίχτυα του και στα Βαλκάνια. Από τα έργα που δεν έχουν ακουστεί ιδιαίτερα είναι η συμμετοχή του στην ανάπτυξη ενός ιδιωτικού θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία το οποίο προχωράει, καθώς το έργο υποβάλλεται σε διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η υποβολή της έκθεσης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του έργου καθώς είναι ένα κρίσιμο έγγραφο που απαιτείται για την απόκτηση περιβαλλοντικών αδειών, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση των πιθανών κινδύνων για το έδαφος, το νερό και τον αέρα, μαζί με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο εργοστάσιο. Επικεφαλής του έργου είναι η «FIER THERMOELECTRIC», μια εταιρεία που εγγράφηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 70% των μετοχών της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην αλβανική εταιρεία «Gener 2». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοστρόβιλο συνδυασμένου κύκλου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στην περιοχή Roskovec. Η προμήθεια φυσικού αερίου για τη μονάδα είναι ήδη εξασφαλισμένη μέσω υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας μια αξιόπιστη πηγή για τουλάχιστον επτά χρόνια. Εάν ολοκληρωθεί, το έργο αυτό θα γίνει ο τρίτος σταθμός παραγωγής ενέργειας από καύσιμα στην Αλβανία.

Z.H. thessaliaeconomy.gr