Οι χείμαρροι που κατέκλυσαν τη Θεσσαλία πήραν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα. Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το θαλάσσιο περιβάλλον. Και αν στο Αιγαίο, λόγω εύρους, το πρόβλημα είναι μικρότερο, η κατάσταση του κλειστού Παγασητικού Κόλπου προκαλεί ανησυχία. Αλλωστε, έχει διαταχθεί η απαγόρευση αλιείας στα νερά του μέχρι νεωτέρας.

«Ο Παγασητικός είναι κλειστός και επομένως κρατά τα φερτά υλικά. Στο Αιγαίο, λόγω της αραίωσης στον όγκο του νερού, δεν υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος» τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Τα μαλάκια, όπως για παράδειγμα οι πεταλίδες, συσσωρεύουν ουσίες. Ωστόσο, τα περισσότερα μαλάκια που καταναλώνουμε είναι από ιχθυοκαλλιέργειες, οπότε δεν προκύπτει κίνδυνος από εκεί» λέει στο «Βήμα».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής και Παράκτιου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ουρανία Τζωράκη διευκρινίζει: «Ενα άλλο ζήτημα είναι τα κολοβακτηρίδια, με κυριότερο το e-coli. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν στη θάλασσα, όμως έχουν μικρό χρόνο ζωής και μέσα σε λίγες ώρες ηλιοφάνειας πεθαίνουν. Γίνεται αυτοκαθαρισμός του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον εντοπίζεται στα σημεία όπου εκβάλλει λάσπη από τις πλημμύρες, με κυριότερο το Δέλτα του Πηνειού (φωτο). «Η λάσπη αυτή περιέχει φωσφορικές και νιτρικές ενώσεις από όσα έχει παρασύρει. Το αν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος εξαρτάται από το πού θα φτάσει το πλούμιο του Πηνειού, δηλαδή η λάσπη με τα φερτά υλικά» σημειώνει και καταλήγει: «Λόγω των νιτρικών, των φωσφορικών, αλλά και των μικροπλαστικών που θα έχουν μπει στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι πιθανό να παρατηρηθούν τοπικά φαινόμενα ευτροφισμού, δηλαδή να αναπτύσσονται κάποιοι οργανισμοί έναντι άλλων, με συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας στο οικοσύστημα». Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκίνησε τη δειγματοληψία στον Παγασητικό την περασμένη Πέμπτη (28/9), με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από το Βήμα)