Σταθερή στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων εταιριών για έργα ΑΠΕ παραμένει η θεσσαλική περιφέρεια, αυξάνοντας σταθερά την επιβάρυνση της εύφορης γης σε βάρος της κτηνοτροφίας και των γεωργικών καλλιεργειών.

Η Θεσσαλία έχει μαγνητίσει πλήθος φωτοβολταϊκών πάρκων μερικά εκ των οποίων ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των 100 εκατομμυρίων ευρώ και επιδιώκουν την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Από τους τελευταίους επενδυτές στον κλάδο των ΑΠΕ είναι μια γαλακτοκομική εταιρεία, η Ρούσσας Α.Ε., που εδρεύει στον Αλμυρό και παράγει φέτα.

Η τυροκομική επιχείρηση επιδιώκει την κατασκευή ενός mega-φωτοβολταϊκού συνολικής ισχύος 221 MW, μέσω ενός cluster φωτοβολταϊκών πάρκων, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 111 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η Ρούσσας Α.Ε. δρομολογεί την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών σταθμών στον Δήμο Αλμυρού στη Μαγνησία, και στο Δήμο Φαρσάλων στη Λάρισα. Τα πάρκα ανά περιφερειακή ενότητα κατανέμονται ως εξής:

Μαγνησία: Συνολική ισχύς 199 MW μέσω της ανάπτυξης 7 μονάδων. 

1. Φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή «Πέρδικα-Ανατολικά» ισχύος 37,8648 ΜW

2. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Ταμιγιέρα» ισχύος 38,8368 MW

3. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Βράχος-Καζάλι-Ζαρκαδοχώρι» ισχύος 58,4928 MW

4.Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 1» ισχύος 11,8206 ΜW

6. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 2» ισχύος 16,4538 ΜW

7. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 3» ισχύος 16,4538 ΜW

8. Φωτοβολταϊκό πάρκο «Καρσί Γιακά 4» ισχύος 19,9908 ΜW

Από την άλλη στη Λάρισα έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα ανέρχεται σε ισχύ 27,3 MW. Το πάρκο θα έχει την ονομασία «Μπασίτ» και θα βρίσκεται μεταξύ των ορίων των Δήμων Αλμυρού και Φαρσάλων.

Η επένδυση στοχεύει να ενταχθεί στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών επενδύσεων με το έργο ξεπερνάει την βασική προϋπόθεση του κόστους των 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε ότι αφορά τις μόνιμες θέσεις εργασίας στη σχετική έκθεση αναφέρεται ο αριθμός των 28 ατόμων.

Η σχετική πρόταση βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση και μετά από 15 ημέρες θα κατευθυνθεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Enterprise Greece όπου και θα κριθεί η ένταξή της στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr