Σε προχωρημένο στάδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, ο φάκελος του Επιμελητηρίου Λάρισας για την ίδρυση και λειτουργία ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από την διοίκηση του Επιμελητηρίου μετά την κατάθεση του σχετικού νόμου τον περασμένο Ιούνιο, και όπως όλα δείχνουν θα είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που θα εξασφαλίσουν την σχετική άδεια από την Τράπεζα Ελλάδος που είναι η αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των φορέων του είδους.

Ο νέος βραχίονας του Επιμελητηρίου Λάρισας θα είναι ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικού σκοπού και θα μπορεί να χορηγεί πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τα δάνεια αυτά έρχονται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δικαιούχοι του νέου φορέα χρηματοδοτήσεων του Επιμελητηρίου Λάρισας θα είναι:

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

Τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο νέος θεσμός φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη μάστιγα της τοκογλυφίας με θεσμικό τρόπο, ενώ το επιτόκιο θα είναι σε λογικά επίπεδα.  

Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η εκταμίευση κάθε δανείου θα γίνεται, με επιταγή, από συνεργαζόμενη τράπεζα η οποία δεν θα έχει καμία άλλη εμπλοκή στη χορήγησή του. 

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr