Εναλλακτικές οδούς αναζητούν ελληνικές επιχειρήσεις που είτε προμηθεύονται προϊόντα από τη Ρωσία, είτε διαθέτουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, δεδομένης της αποπομπής της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο πληρωμών, SWIFT.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές που διατηρούν με τη Ρωσία, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές μέσω τραπεζών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφαρμόζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας διακόπτονται οι συναλλαγές με τις ρωσικές τράπεζες.

Όπως εξηγούν, εάν κάποια επιχείρηση έχει στείλει παραγγελία στη Ρωσία και αναμένει την εξόφλησή της, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.

Η οδηγία προς όλες τις τράπεζες από πλευράς της τράπεζας της Ελλάδας είναι σαφής και προβλέπει ότι απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ή με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που ενεργεί για λογαριασμό ή υπό τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει για παράδειγμα η περίπτωση κατά την οποία μία εταιρεία με έδρα τη Ρωσία διατηρεί λογαριασμό σε μη ρωσική τράπεζα, μέσω της οποίας μπορεί να εκτελέσει συναλλαγές προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της βιομηχανίας τροφίμων, Intercomm, με έδρα τη Λάρισα, Στέργιου Τσαγκούλη.

Η εταιρεία της οποίας ηγείται τυποποιεί – μεταξύ άλλων - συσκευασμένη επιτραπέζια ελιά με την ετικέτα "Delfi” και προμηθεύει και τη ρωσική αγορά, όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής εμπορικής εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα.

Ο κύκλος εργασιών της Intercomm Foods για το 2021 ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ. Όπως λέει ο κύριος Τσαγκούλης "αυτή τη στιγμή έχουμε διακόψει τις φορτώσεις προς τη Ρωσία”. Η έκθεση που παρουσιάζει στη Ρωσία η Intercomm Foods ανέρχεται σύμφωνα με τον κύριο Τσαγκούλη σε μονοψήφιο ποσοστό επί του τζίρου της.

Περιπλεγμένα τα πράγματα λόγω της διακοπής του SWIFT

Επί του παρόντος η επιχείρηση τηρεί στάση αναμονής δεδομένων των εξελίξεων. "Σε κάθε περίπτωση υφίσταται ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υποτίμηση του ρουβλιού.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής τα προϊόντα που διακινούνται στη Ρωσία. Επιπλέον είναι δυσχερής η κατάσταση μετά την διακοπή του SWIFT.

Eίναι αρκετά περιπλεγμένο το τοπίο. Πώς θα φτάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα;”, αναρωτιέται ο κύριος Τσαγκούλης. Ο ίδιος εκτιμά πως το πιθανότερο σενάριο θα είναι οι συναλλαγές να εκτελούνται στην πορεία μέσω τρίτων χωρών, ωστόσο επισημαίνει ότι οι προμήθειες των κινήσεων αυτών θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Γιώργος Λαμπίρης capital.gr