«Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμα σε τρία με τέσσερα χρόνια, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο, ήδη χάθηκαν έξι πολύτιμα χρόνια».

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στα Τρίκαλα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Προβληματισμού Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Δήμο, με θέμα: «Η Ενεργειακή Κρίση – Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές εξόδου», (ξενοδοχείο Ανάντι).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ιδανική λύση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στο μεσοδιάστημα τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένες να βασιστούν στο φυσικό αέριο. Μάλιστα οι σχετικές μελέτες προσδιορίζουν τα Ελληνικά κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στα 250 δις. δολάρια.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην σημερινή απρόβλεπτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κατανάλωση ενέργειας, κατέδειξε το μεγάλο αδιέξοδο της Ευρωπαϊκή Ένωσης παραθέτοντας στοιχεία κόστους ανά MWh. Σύμφωνα με αυτά στις ΗΠΑ ο καταναλωτής πληρώνει το φυσικό αέριο 45 ευρώ, ο Γιαπωνέζος ή Νοτιοκορεάτης 90 ευρώ και ο Ευρωπαίος 250 ευρώ!

Για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη όσον αφορά το ενεργειακό, ανέφερε, πρωτίστως, ως υπεύθυνη την Γερμανία της Μέρκελ, η οποία για χρόνια κάλυπτε τις ανάγκες της μόνο με ρωσικό αέριο, αλλά και την κομισιόν για την οποία ανέφερε ότι φέρει σοβαρές πολιτικές ευθύνες διότι δεν προστάτευσε τους ευρωπαίους πολίτες.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα λειτουργίας του αγωγού East Μed ο οποίος, όπως και η εξόρυξη των ελληνικών κοιτασμάτων, θα βασιστούν αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει επειγόντως η Ελλάδα να επιδοτήσει με 100% την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κάθε σπίτι, καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι σε κάθε οικιακό λογαριασμό ρεύματος το 20% της κατανάλωσης προέρχεται από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Στην εκδήλωση που ήταν υψηλού ενδιαφέροντος και προσέλκυσε σημαντικό κοινό, μίλησε επίσης ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr