Σε σοβαρές καταγγελίες  για απόπειρες σύστασης ιδιωτικών εταιρειών λογιστικών - φοροτεχνικών δραστηριοτήτων, υπό τον μανδύα των Κοινωνικών  Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.ΣΕΠ.) με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό και την φοροαποφυγή, προχώρησε στην φορολογική διοίκηση του νομού το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας.

  Η διοίκηση του περιφερειακού τμήματος του ΟΕΕ επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή την υποδιεύθυνση Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στη Λάρισα, θέτοντας σε γνώση τους περιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο στη νομιμότητα άσκησης του επαγγέλματος  του φοροτέχνη-λογιστή αλλά και στον ίδιο τον ρόλο και το σκοπό της ίδρυσης των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Επί της ουσίας όπως καταγγέλθηκε κυοφορούνται προσπάθειες συνεταιρισμού υπό τη σκέπη των ΚΟΙΝΣΕΠ από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται επαγγελματίες οικονομολόγοι προκειμένου μέσω της εταιρείας αυτής της μορφής να αποφύγουν φορολογικές επιβαρύνσεις, να τύχουν ελαφρύνσεων και ασφαλιστικών απαλλαγών και ταυτόχρονα να ασκούν δραστηριότητα οικονομολόγου χωρίς εγκεκριμένη άδεια και προφανώς απαιτούμενες γνώσεις.  

Eνα ακόμη θέμα που τέθηκε υπόψη της διοίκησης της ΥΕΔΔΕ ήταν και της παράνομης δραστηριότητας κάποιων λογιστών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτελεί απόρροια της σχετικής εγκυκλίου του 2013 (ΠΟΛ.1228/4.10.2013) για την έναρξη ή μεταβολή εργασιών λογιστή – φοροτεχνικού χωρίς την προσκόμιση επαγγελματικής ταυτότητας, έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές διαμαρτυρίες από τον κλάδο, αλλά το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ, συμβάλλει ώστε να εμφανίζονται κρούσματα και περιστατικά «λογιστών» που πραγματοποίησαν ενάρξεις και μεταβολές στην εφορία, χωρίς να διαθέτουν νόμιμη ταυτότητα.

Αν και το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει θέσει εδώ καιρό στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων το θέμα, ζητώντας άμεσα την διόρθωσή του, που θα λυνόταν με την ενεργή διασύνδεση του TAXIS με το μητρώο των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνεται πως διενεργούνται δραστηριότητες που αφορούν στο επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, από άτομα που δεν κατέχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

«Το θέμα δεν έχει τοπικό, αλλά έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς στήνονται «επιχειρήσεις» με σκοπό το παράνομο κέρδος», σχολιάζει ο πρόεδρος του Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας Χρόνης Ισαακίδης. «Και όχι μόνο από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, αλλά από εταιρείες όπως ΚΟΙΝΣΕΠ, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον ρόλο και τη στόχευση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.   

Ταυτόχρονα συστήνονται λογιστικές εταιρείες με έναν επαγγελματία και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν λογιστικές και φορολογικές εργασίες χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις».

«Όπως είναι γνωστό, προσθέτει, το ΟΕΕ είναι ο φορέας έκδοσης αδειών φοροτεχνικού -λογιστή. Χωρίς την άδεια δεν μπορεί κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα. Συνεπώς για οποιαδήποτε εργασία λογιστή - φοροτεχνικού στις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών είναι αναγκαία η επίδειξη της ταυτότητάς τους ενώ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες η διασύνδεση με το μητρώο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Αυτό που θέλουμε και ζητήσαμε από τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ είναι να ελέγχουν την νομιμότητα ύπαρξης αδειών στους ελέγχους που διενεργούνται καθώς και αν υπάρχουν προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος». 

Τέλος συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διοργάνωσης εκδήλωσης  του ΟΕΕ  για τους φορολογικούς ελέγχους με τη συμμετοχή στελεχών της ΥΕΔΔΕ. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός του κ. Ισαακίδη, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αιμίλιος Νταγιάννης  και τα μέλη Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος και Ηλίας Κουτσιμπογεώργος. Από την ΥΕΔΔΕ εκτός του διευθυντή Πασχάλη Τσιαστούδη παρών ήταν και ο τμηματάρχης ελέγχου Ευάγγελος Μαργαρίτης.

Γιώργος Νούλης Ελευθερία