Μια σκληρή παρασκηνιακή διελκυστίνδα με αντικείμενο την εκλογή της νέας διοίκησης και κυρίως του ανθρώπου που θα αναλάβει τα «ηνία» του επιχειρηματικού φορέα στη… μεταμνημονιακή εποχή, εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Την ώρα που επίκειται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, το οποίο ως γνωστό επιφέρει ριζικές αλλαγές στη δομή και στον αναπτυξιακό χαρακτήρα τους , ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο για τη συγχώνευση των επιμελητηρίων σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών για την εκλογική μάχη και το ποιος θα εξασφαλίσει το «θρόνο» του προέδρου, στη νέα τάξη των επιμελητηριακών πραγμάτων, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο κορυφώνονται.

Θεμιτό και σύνηθες ως ένα σημείο. Είναι γνωστό άλλωστε πως το επιμελητήριο Λάρισας έχει ιστορία, παράδοση και ισχύ… Και βεβαίως εμβληματικές προσωπικότητες που εκπροσωπούν την τοπική επιχειρηματικότητα. Αν και το βασικό διακύβευμα και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι το επιμελητήριο, ως βασικός εκφραστής της επιχειρηματικής τάξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι να μείνει ενωμένο, το… ποιος θα είναι ο πρόεδρος αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα. Και αυτό γιατί οι διαβουλεύσεις έχουν περάσει σήμερα στο επόμενο και κρισιμότερο στάδιο, που είναι η ανίχνευση των δυνατοτήτων και των προοπτικών συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων… Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και αφ’ ής στιγμής έχει διαμορφωθεί ένας συγκεκριμένος πυρήνας παρατάξεων και υποψηφίων, το σενάριο της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές του Δεκεμβρίου, από πολλούς υποψηφίους αποδυναμώνεται. Και αυτό που προωθείται είναι η συνεργασία και η κοινή κάθοδος.

Την ίδια στιγμή βέβαια, στο προσκήνιο τουλάχιστον, αποκηρύσσοντας κομματικές εξαρτήσεις, πολιτικές ταυτότητες και χρίσματα, έχουν επιδοθεί σε διαρκή και αγωνιώδη προσπάθεια ανεύρεσης υποψηφίων, προκειμένου να συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια, τα οποία -παρενθετικά να αναφέρουμε- πρέπει, σύμφωνα με τα ισχύοντα, να κατατεθούν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στην αρμόδια εκλογική επιτροπή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αν και το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, τους 31 νέους διοικητικούς συμβούλους του Επιμελητηρίου Λάρισας θα επιχειρήσουν να εκλέξουν επτά συνδυασμοί.

Τόσοι τουλάχιστον θέλουν να βρίσκονται… στην γραμμή εκκίνησης. Πέντε παλιοί και δύο καινούργιοι… Αρχικά είχαν ακουστεί πάνω από δέκα… Ποιοι είναι αυτοί; * Κατ’ αρχάς η «Νέα Επιμελητηριακή Δράση» με επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Αδάμ. * Η «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» με επικεφαλής τον Σωτήρη Γιαννακόπουλο, τον σημερινό αντιπρόεδρο του φορέα και μέχρι πρότινος εταίρο της παράταξης Αδάμ. Οι δυο τους μοιράστηκαν το γραφείο του προέδρου. Άσχετα αν οι καταστάσεις επιφύλαξαν μεγαλύτερη διάρκεια στην προεδρία του Αδάμ. * Το «Νέο Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Βασίλειο Ζάρκο, εκλεγμένο μέλος της διοίκησης και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΔΗΜΗΤΡΑ». * Η «Αγωνιστική Αντιμονωπολιακή Συσπείρωση», ο μόνος συνδυασμός που θέλει να έχει χρώμα και ταυτότητα και που βρίσκεται σε φάση αναζήτησης του ανθρώπου που θα ηγηθεί των εκλογών… * Ο συνδυασμός «Μαζί για την μικρομεσαία επιχείρηση» που ρέπει και συγκλίνει προς την κυβερνητική παράταξη, με τον Γιάννη Αρζομανίδη, να μη δείχνει αυτή τη φορά, μεγάλο ενδιαφέρον να ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Αν και οι τελευταίες πληροφορίες, λένε πως δεν θα υπάρχει αυτόνομο ψηφοδέλτιο της παράταξης, επισήμως διαψεύδεται. Οι δύο καινούργιοι συνδυασμοί θα είναι του σημερινού γενικού γραμματέα της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Δημήτρη Παπαλέξη, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ανακοινώνει και επισήμως την καθοδό του στις εκλογές και ο έτερος ο συνδυασμός «Εμπρός» του προέδρου της Αγροτικής Σχολής Open Mellon S.A. Χρήστου Γενιτσεφτσή, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά ως επικεφαλής συνδυασμού.

Το αν τελικά και οι επτά συνδυασμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι θέμα χρόνου να φανεί καθώς όπως προαναφέραμε οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για πιθανές συνεργασίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Και κυρίως γιατί η συγκρότηση ενός συνδυασμού από τα κατάλληλα στελέχη, με ειδικό βάρος και κύρος, αποδεικνύεται δύσκολη. Είτε γιατί πολλά μέλη του Επιμελητήριου δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εμπλακούν στα κοινά του είτε γιατί τα επώνυμα και προβεβλημένα στελέχη έχουν «κλείσει» ήδη από καιρό. Σε κάθε μέρα με την ημέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Εν προκειμένω δεν θα είναι έκπληξη συνεπώς, αν τελικώς υπάρξει σύμπλευση και κοινή κάθοδος Αδάμ - Παπαλέξη. Ίσως και αυτό να είναι το πιθανότερο. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν συναντήσεις και επαφές, αλλά το «deal» δεν έκλεισε. Οι πληροφορίες λένε πως αν τα βρουν στην κατανομή της χρονικής διάρκειας της θητείας και το εμπόδιο για την προεδρία αρθεί, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην και οι εξελίξεις που κυοφορούνται στους άλλους συνδυασμούς θα επιταχυνθούν. Και αυτό γιατί… διαδρόμους συνεργασίας έχει ανοίξει και ο συνδυασμός του Σωτ. Γιαννακόπουλου. Ο στόχος έχει εντοπιστεί και εντός των ημερών, ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων… Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Μαζί για την μικρομεσαία επιχείρηση», λέγεται πως τα έχει βρει μαζί του και ενδεχομένως θα πειστεί να μην κατεβάσει υποψηφίους. Προς τη κατεύθυνση των συνεργασιών, ίσως να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων και ο Χρήστος Γενιτσεφτσής, ο οποίος ούτως ή άλλως άφηνε εξ αρχής ανοιχτό παράθυρο συνεργειών με υγιείς και κοινό αξιακό κώδικα δυνάμεις.

Συμπερασματικά και ενώ απέχουμε ένα 20ήμερο πριν από την καταληκτική προθεσμία, κατάθεσης υποψηφιοτήτων όπως μας επισήμανε άνθρωπος που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις στο Επιμελητήριο « σήμερα όλοι μιλούν με όλους. Τίποτε στο τέλος δεν θα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα σήμερα»! Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον…

ΕΩΣ 11/11 ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Επιγραμματικά να πούμε πως οι εκλογές φέτος θα διεξαχθούν Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και πως ο αριθμός των συμβούλων που θα εκλεγεί σε κάθε τμήμα είναι 9 έδρες στο Υπηρεσιών και από 11 έδρες στα τμήματα μεταποίησης και εμπορικό. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο από την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο, δηλαδή θα έχουν εγγραφεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι. Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το αργότερο το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Στις 25 Νοεμβρίου θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων και ο κατάλογος των υποψηφίων θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Ελευθερία