Μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, η οικογένεια Λασκαρίδη, που ανάμεσα σε άλλα είναι και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται ότι συνδέεται επιχειρηματικά με τον κρυφό χορηγό της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione  αλλά και με τον (επίσης κρυφό) χρηματοδότη των μετόχων του «Πρώτου Θέματος». Αυτά υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

Σύμφωνα με αυτό η παναμέζικη offshore Velvet Success συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione δίνοντας 800.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να έχει καταθέσει ακόμη 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Τάσου Καραμήτσου, μετόχου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στη συνέχεια το ποσό αυτό μεταφέρθηκε από τον Καραμήτσο σε ελληνική τράπεζα για να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας η οποία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Μετά τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωστοποιήσει ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότης της συζύγου του, αλλά ούτε αυτός ούτε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έδωσαν εξηγήσεις.

Από τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα το Documento φαίνεται ότι τρία έμπιστα πρόσωπα της οικογένειας Λασκαρίδη, τα οποία εμφανίζονται ως «μπροστινοί» σε δεκάδες offshore αλλά και ελληνικές εταιρείες, είναι εμπλεκόμενα στη Velvet Success. Μάλιστα σε μια επένδυση, αυτή της «Μεγάλης Βρεταννίας», διευκρινίζουν σε επίσημα τραπεζικά έγγραφα ότι διαχειρίζονται χρήματα της οικογένειας Λασκαρίδη.

Τα νέα στοιχεία δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

Γιατί ο χρηματοδότης αποφασίζει να ενισχύσει την εταιρεία της κ. Μητσοτάκη, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δεν είναι καθόλου καλά, και μάλιστα ανώνυμα;

Γιατί και οι δύο πλευρές συντηρούν την ανωνυμία, σε αντίθεση με όσα απαιτεί η διαφάνεια για τα πολιτικά πρόσωπα;

Την απαίτηση δημοσιοποίησης και ελέγχου των συναλλαγών της Μαρέβας Μητσοτάκη εντοπίζει και το ελληνικό δικαστήριο στο οποίο κατέφυγε η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ εναντίον του Documento που έκανε τις αποκαλύψεις.

Γιατί επιχειρηματίας να «επενδύσει» με τρόπο που δημιουργεί υποψίες ανταπόδοσης της χάρης που κάνει σε πολιτικό πρόσωπο;

Γιατί επιπλέον χρηματοδότησε τον εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Τάσο Καραμήτσο με τόσο μεγάλο ποσό και μέσω offshore εταιρείας; Η έμμεση, όπως φαίνεται, πιθανή συμμετοχή της οικογένειας Λασκαρίδη με αυτό τον τρόπο στο «Πρώτο Θέμα» είναι αυτονόητο ότι δεν σχετίζεται με προσμονή απόδοσης της επένδυσης, αφού η εφημερίδα έχει δανεισμό 33 εκατ. ευρώ και για να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες λειτουργίας της απαιτείται να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Τις απαντήσεις οφείλει πλέον να δώσει και η πλευρά των επιχειρηματιών εκτός από τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Τάσο Καραμήτσο, που είναι υποχρεωμένοι θεσμικά να πουν την αλήθεια.

Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο παράμενε αναπάντητο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της παναμέζικης offshore Velvet Success SA, η οποία χρηματοδότησε αφειδώς τόσο την εταιρεία Zeus+Dione της Μαρέβας Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι όσο και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι οποίες αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Παρά τις δημόσιες προκλήσεις, τόσο από το Documento όσο ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο χρηματοδότης παρέμενε στη σκιά, αφού η ταυτότητά του δεν αποκαλυπτόταν ούτε από τον ίδιο ούτε από τις εταιρείες που ευνοήθηκαν οικονομικά από αυτόν.

Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος (εφημερίδα Documento)