Για τη μελέτη και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας στο MEGA.

«Δεν είμαι ο υπεύθυνος σύστασης των επιτροπών αλλά ως καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έχω κάνει προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικισμοί να είναι πιο ασφαλείς και πιο ανθεκτικοί στην επόμενη κακοκαιρία.

Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως βλέπουμε, στην Μεταμόρφωση έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πλημμύρες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια.

Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος που δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο αλλά καi άλλους κινδύνους. Προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση η μεταφορά της περιοχής και του πληθυσμού.

Αναφερόμενος στην άποψη των κατοίκων σε σχέση με τη μεταφορά των οικισμών τους, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές με τους κατοίκους. Έχει βρεθεί ο χώρος για την μεταφορά, τον έχουν βρει οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά πρέπει να ελεγχθεί γεωλογικά. Οι κάτοικοι συμφωνούν να πάνε στις συγκεκριμένες περιοχές και δίνουμε και έτσι μία ανθεκτικότητα στην περιοχή.

Το νομικό θέμα που υπάρχει

Είναι περίπου 3 χλμ. από τη Μεταμόρφωση. Υπάρχει ένα θέμα. Με βάση τον νόμο, αυτές οι περιοχές που εγκαταλείπονται, οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους, τα αρχικά. Ωστόσο, εδώ το σπίτι σημαίνει χωράφι και εργασία, είναι ολόκληρες περιουσίες που πρέπει να αφήσουν πίσω».

Για την μετακίνηση ορισμένων χωριών ο κ. Λέκκας επεσήμανε: «Έχουμε προτείνει, για παράδειγμα στη Φαρκαδόνα, που το 1/3 του χωριού πλημμυρίζει, να πάει ο κόσμος σε περιοχές που είναι ασφαλείς και δεν πλημμυρίζουν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Αργιθέα και στο Πήλιο και στην ορεινή Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου εκεί έχουν γίνει κατολισθήσεις και εκεί πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία, δηλαδή ορισμένες γειτονιές μέσα από τα συγκεκριμένα χωριά να αλλάξουν θέση».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωλογίας, «υπάρχουν διάφορες εκδοχές, μπορεί ο κάθε ιδιώτης να χτίσει το σπίτι του μόνος του με τα δάνεια που είναι ιδιαίτερα θελκτικά, ή μία άλλη λύση είναι να αναλάβει η πολιτεία να χτίσει τα 100-150 σπίτια τηρώντας τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και δίνοντας στα χωριά μία βιώσιμη λύση».

«Είναι περίπου 50 χωριά ή τμήματα πόλεων τα οποία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό να λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε τέλος ο Ευθύμης Λέκκας.

Z.H. thessaliaeconomy.gr