Σε αγώνα δρόµου προκειµένου να εξασφαλίσουν εµπορικές συµφωνίες ή έστω µια πίστωση χρόνου αποδύονται οι βασικοί εµπορικοί εταίροι των ΗΠΑ. Η προθεσµία που είχε δώσει ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ λήγει την Τετάρτη 9 Ιουλίου, όµως ο υπουργός Οικονοµικών Σκοτ Μπέσεντ εξέφρασε την εκτίµηση ότι κάποιες χώρες που δεν θα έχουν καταλήξει σε συµφωνία µέχρι τότε, θα έχουν την επιλογή παράτασης τριών εβδοµάδων για διαπραγµατεύσεις. Μιλώντας την Κυριακή στο CNN τόνισε πως η κυβέρνηση Τραµπ και οι διαπραγµατευτές της θα είναι «πολύ απασχοληµένοι τις επόµενες 72 ώρες» και δήλωσε αισιόδοξος πως θα κλείσουν αρκετές συµφωνίες πριν από το τέλος της εβδοµάδας.

Από την πλευρά του ο Τραµπ ανακοίνωσε µε ανάρτησή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι επιστολές για τους δασµούς θα άρχιζαν να παραδίδονται από το µεσηµέρι της ∆ευτέρας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι επιστολές προς 12 έως 15 εµπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποστέλλονται τη ∆ευτέρα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και ορισµένες συµφωνίες βρίσκονται στα σκαριά. «Νοµίζω ότι θα έχουµε ολοκληρώσει µε τις περισσότερες χώρες µέχρι τις 9 Ιουλίου, είτε κλείνοντας µια συµφωνία είτε στέλνοντας µια επιστολή», δήλωσε.

Πάντως, σε συνεντεύξεις που έδωσε την Κυριακή ο Σκοτ Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι οι επιστολές τις οποίες είναι έτοιµος να στείλει στους εµπορικούς εταίρους ο Αµερικανός πρόεδρος αυτή την εβδοµάδα δεν είναι η τελευταία λέξη για τους δασµούς. Οι δασµοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, εποµένως υπάρχει ακόµη χρόνος για όσους δεν είναι κοντά σε συµφωνία να υποβάλουν προσφορές, είπε. «Οι δασµοί τίθενται σε ισχύ την 1η Αυγούστου, αλλά ο πρόεδρος καθορίζει τους συντελεστές και τις συµφωνίες αυτή τη στιγµή», δήλωσε ο υπουργός Εµπορίου Χάουαρντ Λιούτνικ απευθυνόµενος σε δηµοσιογράφους από κοινού µε τον Αµερικανό πρόεδρο. Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραµπ είχε δηλώσει πως οι νέοι δασµοί που θα ισχύσουν από 1ης Αυγούστου θα κυµαίνονται από 10% έως και 70%.

Για εβδοµάδες η αµερικανική κυβέρνηση επέµενε ότι οι λεγόµενοι αµοιβαίοι δασµοί που είχε ανακοινώσει ο Τραµπ την «Ηµέρα Απελευθέρωσης», για να τους «παγώσει» στη συνέχεια, θα ίσχυαν και πάλι από τις 9 Ιουλίου για τις χώρες που δεν θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν µια συµφωνία µε στόχο τη µείωση των εµπορικών ανισορροπιών των ΗΠΑ. Η διαπραγµάτευση φαίνεται, όµως, πως συνεχίζεται και πολλά ενδεχόµενα είναι ανοικτά, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών παραδέχθηκε πως είναι πολλές οι χώρες που βρίσκονται σε σχετικές συνοµιλίες µε την Ουάσιγκτον.

«Υπάρχει µεγάλη κινητικότητα ενόψει της τελικής φάσης», είπε ο υπουργός Οικονοµικών και προσέθεσε πως «όταν λέµε στους εµπορικούς εταίρους µας ότι θα µπορούσαν να επιστρέψουν στα επίπεδα δασµών που ίσχυαν µέχρι τις 2 Απριλίου σηµαίνει ότι ενδέχεται να επισπευσθούν οι εξελίξεις µέσα στις επόµενες ηµέρες και εβδοµάδες». Σύµφωνα µε τον κ. Μπέσεντ, οι διαπραγµατευτές των ΗΠΑ εστιάζουν την προσοχή τους σε 18 σηµαντικούς εµπορικούς εταίρους και αρκετές µεγάλες συµφωνίες πλησιάζουν προς την ολοκλήρωσή τους, παρότι «υπάρχει µεγάλη καθυστέρηση από την άλλη πλευρά». Οι αξιωµατούχοι του Τραµπ δηλώνουν εδώ και εβδοµάδες ότι επίκεινται πολλαπλές συµφωνίες, αλλά µέχρι στιγµής έχει ανακοινωθεί µόνο ένα περιορισµένο πλαίσιο µε το Ηνωµένο Βασίλειο, µια εκεχειρία µε την Κίνα και το σύντοµο περίγραµµα µιας συµφωνίας του Τραµπ µε το Βιετνάµ.

Ο π ω ς ε π ι σ η µ α ί ν ε ι τ ο Bloomberg, τα τελευταία σχόλια των Τραµπ και Μπέσεντ υποδηλώνουν ότι οι συνοµιλίες παραµένουν ρευστές και οι συµφωνίες είναι άκαρπες ελάχιστες ηµέρες πριν από την αρχική προθεσµία. Ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε ότι έχει σηµειωθεί «πολύ καλή πρόοδος» στις συζητήσεις µε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι New York Times τονίζουν, πάντως, πως µέχρι στιγµής η Ουάσιγκτον έχει κλείσει µόνο τρεις συµφωνίες, αν και τον Απρίλιο ο Πίτερ Ναβάρο, σύµβουλος του Τραµπ για θέµατα εµπορίου, είχε προβλέψει πως ο Αµερικανός πρόεδρος «θα κλείσει 90 συµφωνίες σε 90 ηµέρες». Εν ολίγοις ότι θα κλείνει µία συµφωνία ανά ηµέρα. Σε ό,τι αφορά όσες έχουν κλείσει έως τώρα, για κάποιες από αυτές επικρατεί ασάφεια καθώς δεν έχουν δηµοσιοποιηθεί λεπτοµέρειες.

Η εµπορική συµφωνία µε το Βιετνάµ, για παράδειγµα, την οποία ανακοίνωσε ο Τραµπ την Τετάρτη, δεν είναι σαφές τι προβλέπει. Ο Τραµπ ισχυρίστηκε πως τα αµερικανικά προϊόντα θα εισέρχονται στην αγορά του Βιετνάµ χωρίς δασµούς, ενώ τα προϊόντα του Βιετνάµ θα υπόκεινται σε δασµούς 20% όταν θα εισάγονται στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα τρίτων χωρών που θα περνούν από το Βιετνάµ και στη συνέχεια θα εισάγονται στις ΗΠΑ, θα υπόκεινται σε δασµούς 40%. Εξίσου ασαφές είναι το περιεχόµενο της συµφωνίας µε την Κίνα που έκλεισε ο Τραµπ τον περασµένο µήνα και σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωσή του προβλέπει χαλάρωση των ελέγχων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, που έτσι θα αποφύγει την περαιτέρω αύξηση των δασµών στα προϊόντα της. Οµως η Ουάσιγκτον έχει έως τώρα αρνηθεί να δηµοσιοποιήσει λεπτοµέρειες της συµφωνίας, τις οποίες χαρακτηρίζει «εµπιστευτικές». Οικονοµικοί σύµβουλοι της κυβέρνησης Τραµπ προειδοποιούν ήδη πως ίσως οι Κινέζοι δεν τηρήσουν τα συµφωνηθέντα.

Καθημερινή