Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για τις δυνατότητες αξιοποίησης του λιμένα Βόλου ενώ μετά τον Ιούλιο αναμένονται και οι πρώτες παραχωρήσεις δραστηριοτήτων του λιμανιού σε ιδιώτες.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βόλο, στο πλαίσιο της οποίας είχε επαφές με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ Α.Ε.), τους εργαζομένους στο λιμάνι και φορείς της πόλης.

Ο κ. Ξενόφος επισκέφθηκε αρχικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΟΛΒ να εκπονήσει μελέτη για τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένα Βόλου, ενώ στο τέλος Μάϊου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη που εκπονεί το ΤΑΙΠΕΔ για να αξιολογήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του λιμένα Βόλου με την διαδικασία της υπο-παραχώρησης δραστηριοτήτων. Οι δύο μελέτες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προς όφελος τόσο του λιμένα και του μελλοντικού επενδυτή, όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Ξενόφος περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΒ και είχε ενημερωτική συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, υπό τον πρόεδρο,  Παντολέων Σκάγιαννη και το διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Τοζίδη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την ανάπτυξη του λιμένα. «Στρατηγική του Ταμείου είναι να αφουγκράζεται και να συνθέτει όλες τις απόψεις, σε οικονομικό, κοινωνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να επιτυγχάνει μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα. Στον Βόλο είναι κυρίαρχο στοιχείο η συνύπαρξη της πόλης με το λιμάνι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της», ανέφερε σχετικά ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Ξενόφος είχε επαφές με τους εργαζομένους στο λιμάνι, όπου επισήμανε ότι και με την συνδρομή του Ταμείου στις εταιρείες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες έχουν ήδη υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, φέροντας ως παραδείγματα τον ΟΛΠ, ΟΛΠ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική για την απασχόληση που φέρνει η σύμπλευση με τους ιδιώτες επενδυτές στα έργα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όχι μόνο αξιοποιείται το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. 

Ο  εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκε την Παρασκευή και με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, τον οποίο ενημέρωσε για το σχεδιασμό του Ταμείου σχετικά με τις υπο-παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμένων.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τον επανακαθορισμό των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Βόλου και έχουν εξαιρεθεί εκτάσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα:

-Τμήμα περιοχής Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου

-Τμήμα περιοχής Συνοικίας Παλαιού Λιμεναρχείου

-Τμήμα περιοχής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Τμήμα περιοχής Αμαλιάπολης Αλμυρού.

Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, ώστε αυτές οι εκτάσεις να περάσουν εκ νέου στην κυριότητα του Δημοσίου και στη συνέχεια στον δήμο Βόλου.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr