Τη «βαθμολόγηση» των οφειλετών με βάση τις οικονομικές τους επιδόσεις κατά την τελευταία τριετία, αλλά και την πρόθεσή τους να πληρώσουν και να παραμείνουν συνεπείς, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου διαστήματος το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), γράφει η Καθημερινή. Με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εντός του 2017, το Κέντρο περιμένει την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ξεκινήσει την αξιολόγηση των μεγάλων οφειλετών.

Ανάλογα με τη βαθμολογία που θα λάβουν, είτε θα ενταχθούν σε ρύθμιση είτε θα κινηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Ηδη, έχει ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, ενώ στον προθάλαμο βρίσκεται και η α λα καρτ διαδικασία ρύθμισης μικρών οφειλών, όπως προβλέπει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει έναντι των οφειλετών.

Ηδη, το πρώτο τρίμηνο του 2017 εστάλησαν 269.913 «ραβασάκια» (ατομικές ειδοποιήσεις) σε οφειλέτες, προειδοποιώντας πως αν δεν ρυθμίσουν ή δεν εξοφλήσουν εντός 20ημέρου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2016, είχαν σταλεί 11.194 ειδοποιητήρια, ενώ το γ΄ τρίμηνο του 2016 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) μόλις 4.000 και το β΄ τρίμηνο 23.272 ειδοποιητήρια