Τον Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις δημοτικές εκλογές, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα στοχευμένα κουρέματα στις αντικειμενικές αξίες των Δήμων προκειμένου οι νέες τιμές ζώνης να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει την εξέταση των αιτημάτων των δήμων που ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές με το επιχείρημα ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις αγοραίες προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και οδηγώντας σε απώλειες εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώσουν τον έλεγχο και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πράγματι αποκλίσεις οι ιδιώτες εκτιμητές θα εισηγηθούν στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές αξίες για δήμους η οποία θα λάβει αποφάσεις για το εύρος και τη κλίμακα των μειώσεων. Ωστόσο οι νέες αξίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Επισημαίνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έχει αιτηθεί τη μείωση των αυξήσεων που έχουν γίνει κατά 50% σε 30 ζώνες της αρμοδιότητάς του.

Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα προχωρήσουν στον προσδιορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία για την ένταξη τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων καθώς αφορούν περιοχές που δεν γίνονται πράξεις και έχουν με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και ερειπωμένα χωριά.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Μάριος Χριστοδούλου

*Στη φωτογραφία, άποψη από το Περτούλι