Με μειώσεις μισθών, πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και «Sabbatical» επιχειρεί η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να συμμαζέψει τον κατασκευαστικό βραχίονα, δηλαδή τη θυγατρική ΑΚΤΩΡ, η οποία συνεχίζει να παράγει σημαντικές ζημιές. Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής οι υπάλληλοι της ΑΚΤΩΡ έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στο οποίο αναφέρονταν τα μέτρα που θα εφαρμόσει η διοίκηση.

Όπως επισημαινόταν στην επιστολή, «η ΑΚΤΩΡ μετά από μια δεκαετία αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων βρίσκεται μπροστά σε μια προοπτική ανάπτυξης. Σήμερα, μετά από οικονομική ενίσχυση από τη μητρική 350 εκατ. τα τελευταία 2 χρόνια, έχει κλείσει τις «αιμορραγίες» του παρελθόντος και έχει μπροστά μια σειρά από έργα με θετικές ταμειακές ροές. Εν τούτοις, συνεχίζει να έχει σημαντικότατες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους, που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία των έργων».

Στην επιστολή προς το προσωπικό επισημαίνεται πως, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η διοίκηση, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ για μια μεταβατική περίοδο. Ταυτόχρονα, όμως, θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα μείωσης των λειτουργικών δαπανών, εξαιτίας της μείωσης του τζίρου, που περιλαμβάνει και οριζόντια μείωση αποδοχών. Από 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει οριζόντια μείωση αποδοχών, 4% για τους υπαλλήλους της ΑΚΤΩΡ με ετήσιες μεικτές αποδοχές 12.000-20.000 ευρώ, 8% για όσους λαμβάνουν από 20.000-50.000 ευρώ και 15% για όσους λαμβάνουν πάνω από 50.000 ευρώ

Η διοίκηση προχωρά επιπλέον και στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι 40-60 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσία στην εταιρεία, που θα λάβουν αποζημίωση προσαυξημένη κατά 40% (όσοι είναι από 40-50 ετών) και 50% (50-60 ετών).

Προβλέπεται και σχέδιο «Sabbatical» αφού οι εργαζόμενοι 55-60 ετών έχουν την επιλογή να λάβουν τμηματικά εντός 3 ετών αποζημίωση προσαυξημένη κατά 50%, ενώ η εταιρεία θα πληρώνει για 3 χρόνια και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, προκειμένου να μη διαταραχθεί το πλάνο συνταξιοδότησής τους. Τέλος θα υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης συνταξιοδότησης προσαυξημένης κατά 20%

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ «οι παραπάνω μειώσεις θα αποκατασταθούν σταδιακά κατά 50% μέχρι την 31/12/2022». Προστίθεται πως «η ενέργεια αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ομαλή αποκατάσταση της ρευστότητας μέσα στους επόμενους μήνες, που θα εξασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης».